Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Niet alleen tegen het virus: volgens déze studie zit er nog een gezondheidsvoordeel aan het coronavaccin

mentale-gezondheidsvoordeel-van-coronavaccin.jpg

Een coronavaccin moet ons beter beschermen tegen een besmetting met het coronavirus en ons minder ziek maken als we het toch te pakken krijgen. Maar dat blijkt niet het enige. Volgens een nieuw onderzoek zou er namelijk nog een gezondheidsvoordeel aan het coronavaccin verbonden zijn, wat invloed heeft op je mentale welzijn. Het zou namelijk helpen tegen depressieve klachten. 

Slechts met één prik van een vaccin zou je al verschil merken. 

Mentale gezondheidsvoordeel van een coronavaccin 

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in The journal PLoS One, blijkt dat een coronavaccin ook een mentaal gezondheidsvoordeel heeft. Volgens de onderzoekers bleek namelijk dat mensen na hun prik minder snel last kregen van milde of ernstige depressieve klachten, dan mensen die niet gevaccineerd waren. De studie kan niet precies verklaren waarom mensen door een coronavaccin ook een mentale boost krijgen, maar dat heeft waarschijnlijk met meerdere factoren te maken. 

Lekkerder in je vel 

Waarschijnlijk heeft het er onder andere mee te maken dat mensen die gevaccineerd zijn, zich minder zorgen maken over een besmetting met het coronavirus. Vooral de thuisisolatie tijdens de strenge lockdown heeft voor veel mensen op de mentale gezondheid veel impact gehad. Dat blijkt uit andere eerdere studies. Volgens de onderzoekers voelen de meeste gevaccineerde mensen zich mogelijk weer prettiger om meer sociale activiteiten te plannen of om op werk weer nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Lees ook: Flinke dip of last van depressie: zo herken je de verschillen

Effect na de eerste prik 

Uiteraard is een coronavaccin daarmee niet een soort wondermiddel om je mentale gezondheid een oppepper te geven. Het is eerder een positieve bijkomstigheid. Volgens de onderzoekers gaat het om een direct kortetermijn-effect van een eerste prik. Daarnaast denken de onderzoekers dat het effect van de vaccinaties op de mentale gezondheid mogelijk nog groter is. Dat zou komen doordat ook de mensen die zelf niet gevaccineerd zijn, zich toch minder angstig voelen of minder zorgen hebben over hun dierbaren die wel gevaccineerd zijn.

Bron | Huffpost
Beeld | Getty Images

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: een openhartig interview met Edwin Spee over zijn leven zonder Bibian, de lekkerste traktaties om van door te blijven eten, vrouwen over hun eetgewoontes, dé nieuwe modetrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant