Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mensen zonder symptomen blijken nauwelijks het virus over te dragen

mensen-zonder-symptomen-blijken-nauwelijks-het-virus-over-te-dragen.jpg

Hoewel er in eerste instantie werd gedacht dat besmette personen zonder symptomen wel degelijk anderen snel kunnen besmetten, denkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) daar nu toch anders over. Volgens de WHO is zogeheten ‘asymptomatische’ verspreiding zelfs zeer zeldzaam.

Dit zou betekenen dat jongere en gezonde personen, die vaak nauwelijks tot geen symptomen ontwikkelen, niet zo snel anderen mensen besmetten.

Alarmerend nieuws

In april liet viroloog Steven van Gucht nog op een persconferentie over het coronavirus weten dat personen die besmet zijn met het virus, al twee tot drie dagen voordat ze de eerste symptomen krijgen, anderen besmetten. Hij baseerde dit op een onderzoek, afkomstig uit Hongkong. Zijn uitspraak zorgde voor grote bezorgdheid onder wetenschappers, omdat het virus op deze manier moeilijk te beheersen zou zijn.

Lees ook: Waarom het onverstandig is om je te laten testen als je geen klachten hebt

Besmetting is zeldzaam zonder symptomen

Nu blijkt dit toch anders te zitten: “Hoewel de asymptomatische verspreiding kan voorkomen, is dit niet de belangrijkste manier waarop het virus wordt overgedragen,” aldus de WHO. De organisatie baseert zich op gegevens van landen die aan gedetailleerd contactonderzoek doen, zoals Singapore. “Het is zeldzaam dat een persoon die geen symptomen heeft, het virus daadwerkelijk doorgeeft aan een andere persoon”, zei Maria Van Kerkhove, hoofd van de afdeling voor opkomende ziekten en zoönose, tijdens een persconferentie in Genève.

Richten op mensen mét symptomen

Van Kerkhove adviseert overheden dan ook vooral om geïnfecteerde mensen met symptomen op te sporen en te isoleren. “Waar we ons echt op willen focussen, is het volgen van de symptomatische gevallen. Als we daadwerkelijk alle symptomatische gevallen zouden volgen, die zouden isoleren, hun contacten zouden volgen en die in quarantaine plaatsen, kunnen we de uitbraak drastisch verminderen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant