Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mensen vinden je aardiger dan je denkt, aldus dit onderzoek

hoger-praten-stem.jpg

Nieuwe mensen ontmoeten is altijd een beetje spannend. We krijgen tenslotte geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Maar uit onderzoek blijkt dat we een tweede kans waarschijnlijk helemaal niet nodig hebben. Mensen vinden ons leuker dan we denken. 

“Ik heb altijd het idee dat mijn gesprekspartner mij minder leuk vindt of mijn gezelschap minder op prijs stelt dan andersom,” biecht Gus Cooney, psycholoog en onderzoeker aan de Harvard University, op aan Time. “Ik wilde wel eens weten of ik de enige was, of dat iedereen hier last van heeft.”

Mensen vonden hun gesprekspartner leuker dan zichzelf

Zijn onderzoek suggereert het laatste. Hij en zijn collega’s lieten in een reeks onderzoeken telkens twee mensen voor het eerst met elkaar praten. Daarna moesten de deelnemers met een cijfer aangeven hoe leuk zij zichzelf als gesprekspartner hadden gevonden, en wat hun eerste indruk van de ander was. Het bleek dat iedereen hun gesprekspartner een hoger cijfer gaf, ongeacht hoelang en waarover mensen met elkaar hadden gesproken.

Geruststellend idee

Volgens Cooney zijn vooral verlegen mensen geneigd zichzelf te onderschatten, maar komt het bij alle typen persoonlijkheden voor. Zijn team ontdekte zelfs dat mensen nog maanden na de eerste ontmoeting met het (ingebeelde) idee bleven rondlopen dat ze ‘minder’ waren dan de ander. Ironisch genoeg is dat ook meteen het goede nieuws. Want als deze onderzoeksresultaten kloppen, betekent dat niet alleen dat wij veel milder zijn voor anderen dan voor onszelf, maar ook dat anderen ons leuker vinden dan we denken. En dat is een geruststellend idee voor de eerstvolgende keer dat je een nieuw iemand ontmoet.

Foto | iStock

Ook interessant