Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Vaccin kan óók helpen bij mensen met langdurige coronaklachten’

vaccin-kan-helpen-bij-mensen-met-langdurige-coronaklachten-margriet.jpg

Veel ex-coronapatiënten lopen vaak nog maanden of zelfs langer met klachten rond als vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies, hoofdpijn en geurverlies. Voor deze groep mensen is er nu hoopvol nieuws: in het buitenland zijn er namelijk al meerdere ex-coronapatiënten geweest bij wie na het vaccin, langdurige coronaklachten verminderden.

Volgens Daniel Griffin, arts infectieziekten aan de Columbia University, ziet maar liefst veertig procent van de ex-coronapatiënten met langdurige klachten verbetering na het vaccin. En dat is natuurlijk érg goed nieuws.

Nog geen officiële bewijzen

“Ze merken op: ‘Hé, in de loop van de dagen voel ik me beter. De vermoeidheid is niet zo erg, en de geur komt terug’”, zo vertelt Griffin in een interview met The New York Times. Toch zijn er nog geen officiële bewijzen dat het vaccin ook echt voor een vermindering van langdurige coronaklachten kan zorgen. Volgens Michael Peluso, specialist infectieziekten van University of California, is het dan ook nog te vroeg om conclusies te trekken. “Te weinig van onze deelnemers zijn tot nu toe gevaccineerd om echt inzicht te kunnen geven in deze vraag. Ik heb ook verhalen gehoord, maar tot nu toe heb ik te weinig gegevens gezien”, aldus Peluso.

Lees ook:
Kun je een positieve testuitslag krijgen door het coronavaccin?

Verklaring voor langdurige coronaklachten

Dat sommige mensen last hebben van langdurige coronaklachten, zou te maken kunnen hebben met dat delen van het virus in het lichaam blijven hangen. “Bij sommige vormen van chronische klachten is de oorzaak dat het virus niet helemaal verdwenen is,” zo legt hoogleraar vaccinologie Ben van der Zeijst aan RTL Nieuws uit. “Een vaccinatie geeft dan zo’n boost aan het immuunsysteem, dat ook die laatste virusdeeltjes verdwijnen.” Dit zou dus kunnen verklaren waarom sommige mensen zich na een vaccinatie beter voelen.

Bron | New York Times, RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant