Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wetenschappers ontdekken manier waarop mensen met dwarslaesie weer kunnen staan

dwarslaesie.jpg

Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een hoopvolle ontdekking gedaan. Ze hebben namelijk een manier gevonden waarop mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan.

Volgens de wetenschappers kunnen de bovenbeenspieren van patiënten worden geactiveerd door een zenuwknop in de onderrug te stimuleren met stroomtootjes.

Wel ondersteuning nodig

Met de stroomstootjes worden spierreacties opgewekt in de benen, waardoor de patiënten weer kunnen staan. Al moeten ze nog wel ondersteuning krijgen in het staan, zo schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Neuromodulation. Aan het onderzoek van het Erasmus MC deden vijf mensen mee, die allemaal al meer dan vier jaar een volledige dwarslaesie hebben en sindsdien hun benen niet meer kunnen bewegen.

Lees ook: Mensen met dít bloedtype blijken vatbaarder te zijn voor het coronavirus

Activeren van bovenbeenspieren

Bij alle vijf de deelnemers lukte het om de bovenbeenspieren te activeren door middel van de stroomstootjes. Ook spanden de benen zich zodanig aan dat ze strekten bij de knieën. Sommige deelnemers konden – met ondersteuning – staan. Volgens het Erasmus MC is de zenuwknoop tot nu toe over het hoofd gezien door dwarslaesie-onderzoekers. “Zij waren gefocust op het stimuleren van het ruggenmerg zelf en keken niet naar de zenuwknoop. Wij hebben dit voor het eerst gedaan.”

Meer onderzoek nodig

De ontdekking betekent niet dat ze patiënten weer kunnen laten lopen. Het onderzoek zit nog in de beginfase en levert vooralsnog alleen het eerste bewijs dat stimulatie van de zenuwknoop de bovenbeenspieren kan activeren. Nu moeten ze bijvoorbeeld nog gaan uitzoeken of ze de benen van dwarslaesiepatiënten ook loopbewegingen kunnen laten maken. En voor lopen is meer nodig dan alleen beenactiviteit, aldus onderzoeksleider Sanjay Harhangi Harhangi. Zo speelt de stabiliteit van de romp mee. “Ook dat willen we verder onderzoeken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant