Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Schokkend: elke minuut 5 mensen onnodig dood door ‘arrogante’ artsen

schokkend-elke-minuut-5-mensen-onnodig-dood-door-arrogante-artsen.jpg

Lig je in het ziekenhuis, dan ga je er vanuit dat je in goede handen bent. In de praktijk blijkt dit tegen te vallen. Jaarlijks overlijden er miljoenen mensen door fouten van artsen, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De meest voorkomende fout? Artsen die te arrogant zijn om hun fouten te erkennen. Hierdoor wordt er onvoldoende van hen fouten geleerd.

‘Onaanvaardbaar’

Het rapport van de WHO liegt er niet om: artsen zouden te machtig en onaantastbaar zijn. Hierdoor durven mensen, die lager in de pikorde staan, niet altijd hun mond open te doen. Ook vinden artsen het (over het algemeen) heel moeilijk om hun fouten te erkennen. Om die reden sterven er iedere minuut maar liefst vijf mensen. Iets wat natuurlijk onacceptabel is. “Fouten maken is menselijk, maar niet leren van je fouten is onaanvaardbaar”, zo stelt WHO-medewerker Neelam Dhingra-Kumar.

Lees ook: waarom steeds meer mensen door avocado’s in het ziekenhuis belanden

Amputeren van verkeerde ledematen

De fouten, die op dagelijkse basis worden gemaakt, zijn schokkend. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten die een verkeerde diagnose of medicatie krijgen, onterecht worden bestraald of geïnfecteerd raken tijdens een behandeling. Ook worden er weleens verkeerde ledematen geamputeerd of verkeerde delen van de hersenen geopereerd. Morgen, op ‘World Patient Safety Day’, start de WHO met een speciale campagne om meer aandacht voor dit probleem te krijgen. Zo hopen zij dat landen uiteindelijk meer zullen investeren in de veiligheid van hun patiënten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | WHO
Beeld | iStock

Ook interessant