Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mensen met déze beroepen werken het meest en het minst over

overwerken.jpg

Working nine to five, zong Dolly Parton in 1980. Anno 2018 gaat dat voor veel werknemers niet meer op. Integendeel, vaak werken we langer door dan contractueel is vastgelegd. 

En dat wordt steeds normaler, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 56 procent van de ijverige werknemers zegt in 2017 geregeld overuren te hebben gemaakt en dit loopt vaak op tot zes uur extra per week. Dit blijkt voor het zoveelste jaar op rij de normale gang van zaken op de werkvloer te zijn.

 

Leerkrachten en verpleegkundigen

Vooral managers, pedagogen, leerkrachten en mensen met een creatief of taalkundig beroep zijn de bezige bijen die het kantoor vaak als laatst verlaten. Ook harde werkers uit het openbaar bestuur  – zoals juridisch medewerkers, politieagenten en rechters – en uit de zorgsector bikkelen flink door. Net als ICT’ers, technici, boekhouders en boeren.

Altijd op tijd in de horeca

Opvallend genoeg werkt horecapersoneel meestal niet meer dan contractueel is afgesproken. Dat zou je misschien wel verwachten met de biertjes en wijntjes die vlak voor sluitingstijd nog worden besteld of jolige gasten die het café niet willen verlaten. Ook schoonmakers werken meestal niet meer dan de vastgestelde uren. Net als kassamedewerkers van een supermarkt, die ingepland staan voor bepaalde uren en vanuit huis geen werk meer kunnen verzetten.

Bang om fouten te maken

Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort hoeft overwerken niet per se een probleem te zijn. Al denkt ze wel dat je dan net te veel op je bord krijgt of het jezelf te moeilijk maakt, vertelt ze aan het AD. “Mensen die overwerken zijn altijd de beste werknemers met de perfecte mentaliteit. Ze zijn betrouwbaar, perfectionistisch, gevoelig, conflictmijdend en bang om fouten te maken.”

Bespreken met leidinggevende

Het is een goed idee om te achterhalen waar dat overwerken vandaan komt. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel werk je precies verzet per dag. Misschien blijkt dan wel dat er inderdaad te veel werk bij je wordt neergelegd en kun je dit bespreken met je leidinggevende. Daar moet je proactief in zijn, drukt Tosca ons op het hart. “Mensen kunnen het niet ruiken dat het te veel is.” Een avondje doorknallen kan lekker zijn, maar je wilt natuurlijk niet op een burn-out afstevenen.

 

Ook interessant om te lezen

Bron | CBSAD
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant