Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom er veel meer ratten, muizen en wespen worden gespot

waarom-er-veel-meer-ratten-muizen-en-wespen-worden-gespot.jpg

Er zijn de laatste maanden opvallend meer meldingen gedaan van overlast van plaagdieren. In het eerste half jaar van 2020 ontving het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) maar liefst 1903 meldingen, terwijl dit er vorig jaar in dezelfde periode 1235 waren.

Het gaat hierbij vooral om ratten, muizen en wespen.

Verklaring voor meer meldingen

Dat er meer meldingen worden gedaan betekent niet per se dat er ook meer van dit soort dieren zijn, maar eerder dat ze vaker worden gezien. Dit kan te maken hebben met het feit dat mensen vaker thuis zijn vanwege de corona-maatregelen. Ook moesten dieren soms op zoek naar andere plekken om te kunnen eten wegens dezelfde maatregelen. Ratten die bijvoorbeeld normaal gesproken bij een fastfoodrestaurant aan hun voedsel kwamen, moesten nu ineens ergens anders zoeken omdat het restaurant gesloten was.

Lees ook: Last van muizen in huis? Met dit simpele product jaag je ze snel weg

Meer aandacht in media

Volgens directeur Bastiaan Meerburg is de kans ook groot dat niet alle bedrijven tijdens de lockdown hun plaagdierbestrijder hebben laten komen, waardoor er nu meer overlast is. Ook kan de toegenomen aandacht voor plaagdieren in de media een rol spelen, zo denkt hij. Dit kan er volgens hem voor hebben gezorgd dat mensen eerder bereid zijn om meldingen te doen.

Vooral veel ratten

Volgens het KAD is het belangrijk dat de plaagdieren beter worden aangepakt. Sommigen kunnen namelijk nare ziektes verspreiden en daarnaast kunnen mensen ook erg ongelukkig worden als ze last hebben van plaagdieren. De grootste ergernis blijken ratten te zijn, zo tonen de cijfers van het KAD. Want van de 1903 meldingen gingen er maar liefst 1280 over deze plaagdieren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Jeugdjournaal
Beeld | iStock

Ook interessant