Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Meghan Markle maakt indruk met toespraak over feminisme

meghan-markle-speech.jpg

Meghan Markle is een voorbeeld voor veel vrouwen: ze staat haar mannetje in het zeer traditionele Britse koningshuis en lapt de strenge protocollen nogal eens aan haar laars.

Haar toespraak ter ere van het 125-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in Nieuw-Zeeland, wordt dan ook alom bejubeld.

Meghan praat in Maori

Bij een receptie in het Government House in Wellington, sprak Meghan de aanwezigen toe over feminisme. Ze startte haar speech met een paar woorden in Maori – de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland –, wat met applaus werd ontvangen. Vervolgens omschreef ze hoe belangrijk feminisme, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en kiesrecht in het algemeen is.

‘Feminisme gaat om eerlijkheid’

“Wij zijn trots dat we vanavond met jullie het 125-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in jullie land mogen vieren,” begon de hertogin van Sussex haar speech. “Wat de vrouwen in Nieuw-Zeeland met kiesrecht hebben bereikt, en de eersten hierin waren, wordt wereldwijd bewonderd.”

Meghan ging in de symbolische betekenis achter dat kiesrecht. “Vrouwenkiesrecht gaat over feminisme, en feminisme gaat over eerlijkheid. Kiesrecht draait niet alleen om het recht om te kiezen, maar ook om wat dat representeert: het fundamentele mensenrecht om mee te kunnen beslissen over je toekomst en die van je gemeenschap. De betrokkenheid en stem laten je een deel van de wereld zijn, waarvan je een deel bént.”

Bravo, Nieuw-Zeeland

Ongeacht etniciteit, geslacht of geaardheid, benadrukte Meghan. “Dus bravo Nieuw-Zeeland, voor het bereiken van 125 jaar kiesrecht voor de vrouwen die het verdienen om erkend te worden, en zo ook voor mensen over de hele wereld. We zijn jullie dankbaar.”

Terug naar Kensington Palace

Er komt bijna een eind aan Meghan en Harry’s drie weken lange reis door Australië, Tonga, Fiji en Nieuw-Zeeland. Donderdag gaan de royals weer op huis aan. Vast een verademing voor Meghan, die nu ze veertien weken zwanger is en vast wat rust kan gebruiken.

Bron | Harper’s Bazaar
Beeld | ANP

Ook interessant