Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In déze Nederlandse gemeente loop je nu de meeste kans op het coronavirus

in-deze-gemeente-loop-je-nu-de-meeste-kans-op-het-coronavirus.jpg

De cijfers van het RIVM zijn duidelijk: met ruim 13.000 geregistreerde coronabesmettingen in de afgelopen week is te stellen dat het coronavirus weer oplaait in Nederland. Maar in welke Nederlandse gemeente is de kans op het oplopen van het coronavirus nu eigenlijk het grootst? Dat zochten we uit.

En we zetten ook tien gemeenten zónder nieuwe coronabesmettingen voor je op een rij.

Meeste besmettingen per gemeente

We kunnen op twee manieren naar de coronabesmettingen kijken: de absolute cijfers die aangeven hoeveel mensen positief getest zijn in een gemeente én de relatieve cijfers, die het aantal positieve testen per 100.000 inwoners van een gemeente aangeven.

Als we kijken naar de absolute besmettingen, is Amsterdam de gemeente die bovenaan staat. In de afgelopen twee weken zijn daar 3211 mensen positief getest door de GGD. Ook in andere grote steden zijn veel positieve testen afgenomen. De gemeente Rotterdam had 1709 vastgestelde besmettingen, Den Haag 1644 en de gemeente Utrecht 668. Maar in principe is het niet onlogisch dat grotere gemeenten met meer inwoners absoluut gezien meer positieve coronatesten hebben: omdat er meer inwoners zijn, worden meer mensen getest en kunnen meer mensen het virus oplopen.

Lees ook:
Volgens Rutte gaan vrijdag waarschijnlijk nog acht regio’s op ‘zorgelijk’

Kans op coronabesmetting per gemeente

Daarom zijn de relatieve cijfers volgens velen belangrijker als je wilt kijken naar de kans in een bepaalde gemeente om het coronavirus op te lopen. Toch is Amsterdam ook dan een duidelijke koploper: 367,9 mensen per 100.000 inwoners raakten besmet. Op de tweede plek volgt een meer opvallende gemeente: Bergeijk. Hoewel er maar 58 mensen positief getest zijn, zou dat omgerekend voor 311,2 besmettingen per 100.000 inwoners zorgen. Op plek drie staat Weesp met 304 coronapatiënten per 100.000 inwoners, op de vierde plek Den Haag waar er 301,2 zieken zouden zijn op datzelfde aantal. Ook in de gemeente Delft is de kans dat je het coronavirus oploopt groot: daar zijn 281,9 mensen per 100.000 inwoners positief getest.

Gemeenten zonder coronavirus

Hoewel de kans op het coronavirus in de gemeente Amsterdam dus het hoogst is, zijn er maar weinig gemeenten in Nederland die het virus nog buiten hebben kunnen houden. In 345 van de 355 gemeenten in ons land werd in de afgelopen week minimaal één nieuwe besmetting vastgesteld. Er zijn dus slechts tien gemeenten zonder nieuwe besmettingen, waaronder ook de drie eilanden Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. De andere plekken waar in de afgelopen week geen corona gevonden is, zijn Rozendaal, Sluis, Someren, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Baarle-Nassau en Simpelveld.

Maatregelen opvolgen

Natuurlijk is het in die gemeenten wel belangrijk om de maatregelen van de overheid op te volgen. Want ook wanneer er geen recente besmettingen zijn, weet je nooit of het virus echt niet rondgaat in de gemeente. Het aantal mensen met het coronavirus ligt namelijk hoogstwaarschijnlijk hoger dan het aantal positieve testen. Het blijft oppassen geblazen dus.

Bron | RIVM Coronadashboard, RIVM, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant