Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In de winkel, de bios of toch dichter bij huis: op deze plek vinden de meeste coronabesmettingen plaats

plek-coronabesmettingen.jpg

Alle niet-essentiële winkels zijn dicht, scholen moesten hun deuren sluiten, de meeste contactberoepen zijn tijdelijk niet toegestaan, en ook allerlei andere locaties zoals dierentuinen en zwembaden kun je voorlopig niet meer bezoeken. Het rijtje gaat nog wel even door, maar daarmee rijst ook de vraag: liepen de meeste mensen op die plek dan coronabesmettingen op? 

Of liggen de grootste brandhaarden toch op een andere plek? 

De plek van de meeste coronabesmettingen

De besmettingsaantallen zijn de afgelopen weken weer fors toegenomen en ook de druk op de ziekenhuizen neemt door de stijging van het aantal coronapatiënten weer toe. Daarom heeft het kabinet een harde lockdown tot in ieder geval 19 januari afgekondigd. Contactmomenten moeten hiermee zo veel mogelijk worden beperkt, maar ondanks dat veel tijdelijk gesloten blijft, zijn dat niet de enige plekken waar we het virus kunnen oplopen.

Het blijkt namelijk dat de helft van de mensen die afgelopen week positief zijn getest, dit vermoedelijk in de thuissituatie heeft opgelopen. Het coronavirus kan natuurlijk niet spontaan in huis ontstaan, dus het gaat vaak om één gezinslid dat door iemand buiten het huishouden wordt besmet. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat het vooral om visite van of bij familieleden en vrienden gaat. Daarnaast zijn andere veelvoorkomende vermoedelijke bronnen de werkplek, kinderopvang en scholen.

De andere helft van de positief geteste personen geeft aan geen idee te hebben waar ze het virus hebben opgelopen. Dit zou dus in een winkel kunnen zijn gebeurd, tijdens een praatje met iemand op straat, bij een bezoekje aan de dierentuin of op een andere plek. 

Lees ook: Nog voor de kerst duidelijkheid over coronavaccin van Pfizer in Nederland

Meer besmettingen op scholen

Het aantal mensen dat aangeeft vermoedelijk via school of de kinderopvang besmet te zijn, is de afgelopen tijd toegenomen. Inmiddels geeft 10,3 procent dit als bron op. Het RIVM heeft voor deze toename geen sluitende verklaring. Daarnaast blijkt dat het vooral middelbare scholieren zijn die vaker positief getest worden op het coronavirus dan basisschoolleerlingen. Kinderen tussen de vijf en negen jaar zorgden bijvoorbeeld afgelopen week voor 1,7 procent van de coronabesmettingen. Kinderen tussen de vijftien en achttien jaar namen 10,8 procent van de besmettingen voor hun rekening. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant