Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In déze gemeente komen nu de meeste coronabesmettingen voor

in-deze-gemeente-komen-nu-de-meeste-coronabesmettingen-voor.jpg

Vier maanden nadat de eerste coronabesmetting in Nederland bekend werd, beginnen de cijfers een steeds gunstiger beeld te laten zien. Maar in welke gemeente komen op dit moment nog de meeste coronabesmettingen voor? Dat zochten we uit.

Op een gemiddelde dag wordt er nog maar één patiënt met het coronavirus opgenomen in een ziekenhuis in Nederland. Daarom heeft het RIVM besloten in plaats van dagelijks nu wekelijks te rapporteren. De cijfers genoemd in dit artikel zijn dan ook per week.

Recordaantal testen

Elke dinsdag maakt het RIVM bekend wat de stand van zaken is qua coronabesmettingen in Nederland. Tussen 24 juni en 7 juli namen de GGD’s in heel Nederland een recordaantal van ruim 67.000 testen af, waarvan er 375 positief waren. Dat is maar 0,6 procent van het aantal mensen dat zich laat testen omdat zij klachten hebben; een stuk minder dan toen de algemene coronatesten net gedaan werden.

Meeste besmettingen

In Rotterdam zijn de afgelopen week de meeste positieve testen geweest; in die gemeente bleken er 92 coronabesmettingen te zijn. Ook andere grote steden scoren hoog. In Amsterdam werd het coronavirus vastgesteld bij 67 mensen, in Den Haag bij 65 en in Utrecht bij 58 personen. Nu is het natuurlijk lastig om te zeggen dat het virus daar nog het actiefst is. Dat komt vooral omdat niet alle gemeenten evenveel inwoners hebben, maar ook omdat de GGD niet in elke gemeente evenveel testen uitvoert.

Als je kijkt naar het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners van een gemeente scoren andere plaatsen hoger. In Maassluis is het virus bijvoorbeeld maar 19 keer vastgesteld, maar omdat er veel minder inwoners zijn zou dat betekenen dat 57,2 mensen per 100.000 inwoners het virus hebben. Dat is een stuk meer dan in de grote steden; in de gemeente Rotterdam ligt dat getal op 14,1 coronabesmettingen per 100.000 inwoners.

Lees ook: Een maand volop testen op het coronavirus: zó veel mensen bleken besmet

Gemeente zonder coronabesmettingen

Er zijn ook heel wat gemeenten die de afgelopen week helemaal geen besmettingen te melden hadden. Het gaat om de gemeenten Emmen, Veenendaal, Schagen en Venray. Wil je precies weten hoeveel coronabesmettingen er in jouw gemeente zijn? Dat kun je hier vinden op het regionale coronadashboard van het RIVM.

Twintig tot veertig jaar oud

Wat opvallend is, is dat het in die kleinere groep nieuwe coronabesmettingen eigenlijk in elke gemeente vooral gaat om relatief jonge mensen. Mensen die niet in de risicogroep vallen, maar tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. Dat zou volgens experts verschillende verklaringen kunnen hebben. Het zou kunnen komen door de grotere testcapaciteit, waardoor ook jongere mensen met milde klachten getest worden. Maar ook zouden de coronabesmettingen vooral in deze groep kunnen vallen omdat zij sociaal het meest actief zijn, en dus meer mensen zien. De verwachting is dat er minder mensen uit deze leeftijdscategorie zullen overlijden, omdat zij minder ziek worden.

Maatregelen belangrijk

Ook als in jouw gemeente al even geen coronapatiënten gemeld zijn, blijft het belangrijk om je aan de maatregelen van de overheid te houden. Het aantal mensen met het coronavirus ligt namelijk hoogstwaarschijnlijk hoger dan dit aantal, omdat veel mensen geen symptomen hebben óf het niet nodig vinden zich te laten testen bij milde klachten. Een reminder nodig van wat er nu precies wel en niet mag? Die kun je hier lezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RIVM
Beeld | iStock

Margriet 29/30 ligt in de winkel! Een dubbeldik zomernummer met jouw grote zomerhoroscoop, 14 pagina’s puzzelplezier, een exclusieve thriller van Jet van Vuuren en nog véél meer. Hallo, vakantie! Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant