Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Van ‘coronavirus’ tot ‘Boer zoekt vrouw’: dít zochten Nederlanders het vaakst op Google

dit-is-het-meest-gezochte-woord-op-google-in-2020.jpg

We hadden het vorig jaar niet aan zien komen, maar nu komt het niet als een verrassing: ‘coronavirus’ is het meest gezochte woord op zoekmachine Google dit jaar. Ook de zoekwoorden ‘RIVM’, ‘iPhone 12’, ‘Tiger King’ én ‘waarom hamsteren we toiletpapier?’ waren de afgelopen maanden enorm popular.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht Year in Search van Google, dat ons een inkijkje geeft in de Nederlandse zoekgeschiedenis.  

Meest gezochte woord op Google

Voor het jaaroverzicht kijkt Google niet alleen naar de meest uitgevoerde zoekopdrachten, maar naar zoekwoorden waar opeens massaal naar gezocht wordt. Die ‘trending’ woorden verzamelen ze dus in hun Year in Search. Het komt vast niet als een verrassing dat de corona-uitbraak die lijst dit jaar flink beïnvloed heeft. Het meest gezochte woord op Google was ‘coronavirus’, gevolgd door ‘RIVM’. Ook ‘coronavirus Nederland’ en ‘corona dashboard’ staan in de top tien. Andere topics die Nederland bezig hielden in 2020 zijn de Amerikaanse verkiezingen, Fred van Leer en de iPhone 12.

Lees ook:
Zó kan Google voorspellen waar een lokale coronapiek ontstaat

Andere zoekwoorden

Maar we hielden ons niet alleen bezig met het coronavirus. Qua televisieprogramma’s is het meest gezochte woord op Google bijvoorbeeld Boer zoekt vrouw’, en op het gebied van series staat de Netflix-serie Tiger King bovenaan. De meest gezochte overledene dit jaar was Kobe Bryant, de basketballer die in januari van 2020 om het leven kwam door een helikoptercrash. In hetzelfde lijstje staan ook actrice Naya Rivera en shorttrackschaatsster Lara van Ruijven, die beide om het leven kwamen in 2020.

Veel vragen

Maar Google verzamelde niet alleen het meest gezochte woord; we blijken de zoekmachine ook regelmatig vragen te stellen. Ook hier is de invloed van het coronavirus weer duidelijk te zien. Zo vroegen we ons af hoe je een mondkapje maakt, zochten we op wat een pandemie of lockdown eigenlijk is én vroegen veel Nederlanders zich af waar de naam ‘coronavirus’ vandaan komt. Maar mensen gebruikten Google ook regelmatig om te ontdekken waarom cornflakes zijn uitgevonden, wat een koppelwerkwoord is, hoe je brood bakt of hoe je wentelteefjes maakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, Google
Beeld | Getty Images

Ook interessant