Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is het meest gebruikte wachtwoord van 2020

dit-is-het-meest-gebruikte-wachtwoord-van-2020.jpg

Een sterk wachtwoord wordt in dit digitale tijdperk steeds belangrijker. Daarom bestaat sinds een paar jaar zelfs de Nationale Check Je Wachtwoord Dag. En hoewel het voor velen misschien een open deur is dat ‘Wachtwoord123’ bijvoorbeeld niet in het straatje sterke wachtwoorden valt, zal het je toch verbazen hoeveel Nederlanders hiermee nog de mist in gaan. We vertellen je wat het meest gebruikte wachtwoord van 2020 is. 

Én leggen je uit hoe je voortaan wel een sterk wachtwoord kiest. 

Het meest gebruikte wachtwoord van 2020

Hoewel je steeds vaker op het hart wordt gedrukt om bewust om te gaan met je zichtbaarheid online, nemen veel Nederlanders het nog niet zo nauw. Het meest gebruikte wachtwoord van 2020 is namelijk ‘123456’. En die combinatie wordt al sinds 2013 het meest gebruikt in wachtwoorden. Wel zijn we een stukje slimmer geworden, want vorig jaar was de meest gebruikte cijfercombinatie nog ‘12345’. Veel mensen dachten de hackers dit jaar met één cijfer meer dus slimmer af te zijn. Andere veel voorkomende wachtwoorden in de lijst zijn qwerty (de bovenste letters op je toetsenbord), password, wachtwoord, welkom, 123456789 en verschillende combinaties van deze letters en cijfers. 

Lees ook: Houd de (cyber)dief! Zó maak je veilig gebruik van internet

Een veilig wachtwoord kiezen

Naast de voor de hand liggende wachtwoorden zoals welkom, logische cijferreeksen of letterlijk het woord wachtwoord, zijn ook je geboortedatum of de naam van je partner niet heel moeilijk te achterhalen. Je zult in dit digitale tijdperk dus iets creatiever moeten zijn. In plaats van een woord kun je beter een ‘wachtzin’ bedenken. Bijvoorbeeld een zin uit je favoriete film, boek of liedje. En dan ben je er nog niet. Om het lastiger te maken om deze te kraken kun je sommige letters bijvoorbeeld vervangen voor cijfers of andere tekens. Daarnaast geldt: hoe langer, hoe beter. Kies dus voor een wachtwoord met minstens 12 tekens. 

Wachtwoord veranderen

Daarnaast is er sinds 2014 dus een Nationale Check Je Wachtwoord Dag. Dat heette eerder nog Verander Je Wachtwoord Dag en dat brengt ons bij de tweede tip: verander minimaal elk half jaar je wachtwoord. Dat klinkt misschien als een grote klus aangezien dat wachtwoord dus beter niet ‘password12345’ kan zijn. Je zult je hersenen dus halfjaarlijks even flink moeten kraken, maar zo voorkom je wel dat een hacker bij jouw gegevens kan komen. Daarnaast kun je het best voor elke app of website een ander wachtwoord gebruiken. Als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt en een hacker bijvoorbeeld je Facebook-wachtwoord achterhaalt, kan ‘ie daarmee anders ook meteen in je internetbankieren en e-mailaccount. 

Een wachtwoordmanager

Beginnen al die ingewikkelde wachtwoorden je te duizelen? Dan kun je de hulp van een passwordmanager inschakelen. Dit is een soort digitale kluis waarin je al je wachtwoorden veilig kunt bewaren. Daarnaast kunnen dit soort programma’s vaak ook zelf hele sterke en ingewikkelde wachtwoorden voor je bedenken en bewaren. Je hoeft hiervoor alleen één hoofd-wachtwoord te bedenken om bij deze gegevens te komen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de passwordmanagers 1Password, LastPass of Keepass

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Blik op nieuws, Kijk magazine, Nordpass, Metronieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant