Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kunnen we de komende jaren meer windhozen in Nederland verwachten?

meer-windhozen-in-nederland-dit-is-het-effect-van-de-klimaatverandering.jpg

Het is je misschien wel opgevallen dat je steeds vaker filmpjes voorbij ziet komen van extreem noodweer, zoals zware hagel- en onweersbuien. En dat gaat weer gepaard met natuurgeweld zoals windhozen. Is dit een natuurfenomeen dat de afgelopen jaren echt is toegenomen in Nederland, of lijkt dat maar zo? 

Het lijkt erop dat we in Nederland steeds vaker te maken hebben met windhozen. Het klimaat in ons land verandert, waardoor het steeds iets warmer wordt. Volgens Renier van den Berg van Buienradar zorgt elke extra graad die het warmer wordt in Nederland voor extra brandstof. Aan Editie NL legt hij uit dat hoe warmer het is, hoe meer energie er in de atmosfeer komt.

Meer windhozen in Nederland

En die energie kan weer zorgen voor meer natuurgeweld zoals zwaardere wind en bliksem, grotere hagelstenen en ook grotere windhozen. Toch blijft het volgens Van den Berg in Nederland gelukkig redelijk zeldzaam en zal een stijging van windhozen van vijf tot tien per jaar waarschijnlijk de komende tijd niet meer stijgen dan naar tien tot vijftien per jaar. 

Windhozen vaker op beeld 

Ook junior meteoroloog en stormchaser Philippe Schambergen denkt dat het wel mee zal vallen met hoeveel meer windhozen we in Nederland de komende jaren extra kunnen verwachten. Wel zou hij hier graag meer onderzoek naar willen doen. Daarnaast lijkt het volgens hem tegenwoordig ook alsof er steeds meer windhozen in Nederland zijn, doordat bijna iedereen een mobiele telefoon heeft. Je kunt dit soort natuurverschijnselen sneller filmen en verspreiden, waardoor veel meer mensen dan vroeger zo’n windhoos kunnen zien.   

Lees ook: Vakantie in eigen land? Kans op meerdere hittegolven deze zomer

Hoe ontstaat een windhoos?

Voor windhozen in Europa zijn Noord-Frankrijk, West-Duitsland en Nederland de ideale locatie omdat de koude lucht uit het noorden en de warme lucht uit het zuiden hier botsen. Voor het ontstaan van een windhoos zijn drie factoren nodig: warmte en vocht in de lucht, een draaiing in de atmosfeer en iets dat deze atmosfeer een soort schop kan geven. Wanneer de warme vochtige lucht omhoog gaat, kan de wind gaan draaien en in sterkte toenemen. Hierdoor kan zo’n windhoos van de grond komen.

Vervolgens is er nog een soort schop tegen de windhoos nodig, bijvoorbeeld een koude luchtstroom. Hierna kan de windhoos een snelheid tot wel een paar honderd kilometer per uur bereiken. Door de snelheid en luchtdrukverschillen kan deze flinke schade aanrichten. Een echt zware windhoos? Die wordt ook wel een tornado genoemd. Maar deze komt in Nederland gelukkig maar heel zelden voor.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | KNMI, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant