Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Meer vet verbranden? Doe iets spannends!

praktische-tips-om-werk-te-zoeken.png

Chronische stress is natuurlijk hartstikke slecht voor je gezondheid. Maar Britse wetenschappers hebben nu ontdekt dat mílde stress mogelijk je vetverbranding stimuleert. Dus ga gewoon voor iets wat een beetje gezonde stress geeft. Geef je op voor die spannende cursus of ga naar de kapper voor die gedurfde coupe.

Om te testen wat er in het lichaam gebeurt, lieten onderzoekers van de University of Nottingham vijf slanke vrouwen een lastige wiskundeoefening maken. Van de test zelf schoten de vrouwen niet acuut in de stress. Maar het vooruitzicht dat ze getest zouden wórden, zorgde wel voor een lichte stressreactie. En nu komt het: hierdoor steeg niet alleen hun cortisolniveau (cortisol is een stresshormoon), de onderzoekers zagen dat als reactie hierop óók hun bruine vet ineens actiever werd! Bruin vet is het vetweefsel dat je lichaam op temperatuur houdt door calorieën te verbranden, terwijl wit vet voornamelijk dient als opslagplaats voor vetten.

Vet verbranden met je brein

Bruin vet zou weleens dé sleutel kunnen zijn tot sneller gewichtsverlies. Slanke mensen hebben over het algemeen meer bruin vet dan zwaardere mensen. Daarom wil de wetenschap graag onderzoeken in hoeverre dit wondervet kan worden ingezet in de strijd tegen obesitas. Mogelijk kan dat dus door je intelligentie even flink op de proef te stellen of iets anders te doen wat je spannend vindt! “Lichte stress kan mogelijk helpen voorkomen dat je te veel aankomt,” vertelt onderzoeker Michael Symonds op de website Medical Xpress.

Wel waarschuwen de onderzoekers hierbij dat te veel stress juist niet goed is.

Even bibberen werkt ook

Wist je trouwens dat er waarschijnlijk een nog veel makkelijkere manier is om dat bruine vet te stimuleren? Zo kan kou je bruine vetcellen letterlijk wakker schudden. En het mooie is dat we niet enorm hoeven te bibberen van de kou om dit effect te krijgen. Volgens promovendus Maarten Vosselman van Maastricht University werkt het al bij zeventien of achttien graden, dus voor veel mensen is het voldoende om de verwarming twee of drie graden lager te zetten. De proefpersonen in zijn onderzoek gingen daardoor tot wel vijftien procent meer energie verbranden! Regelmatig koud (af)douchen zou ook kunnen werken, brrr…

Bron | Foodlog

Meer lezen

Afvallen? Zet de verwarming lager!

Brrr, hoe gezond is koud douchen?

Ook interessant