Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Meer slaap nodig dan vroeger? Het kan betekenen dat je dement wordt…

Merk je dat je langer slaapt dan vroeger? Volgens een Amerikaanse studie van de Boston University School of Medicine kan het een voorteken zijn van dementie op latere leeftijd.

Uit de studie blijkt dat oudere volwassenen die meer dan negen uur per nacht begonnen te slapen – maar voorheen niet zo veel slaap nodig hadden – ruim twee keer zo veel kans hadden om tien jaar later dementie te ontwikkelen dan mensen die negen of minder uur sliepen. Dit meldt The New York Times. Bij mensen die altijd al negen uur per nacht sliepen, werd geen verhoogd risico gezien.

Geen oorzaak

De uitslag betekent (gelukkig) ook niet dat langer slapen het risico op dementie vergroot. “We suggereren niet dat je je vader of opa eerder wakker moet maken,” stelt professor neuroloog en hoofdonderzoeker Sudha Seshadri gerust. “We denken dat de nieuwe slaapgewoonte dementie kan voorspéllen, niet veroorzaken.”

Alzheimer

Voor hun studie hebben de onderzoekers de slaapgegevens van bijna 2500 mensen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar bestudeerd. Hierbij zagen ze dat ouderen die steeds langer uitsliepen een groter risico hadden op allerlei vormen van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Een van de kenmerken van deze ziekte is de opeenhoping van giftige eiwitten tussen de zenuwcellen in de hersenen.

Meer slaap nodig om eiwitten op te ruimen

Seshadri vermoedt dat de behoefte aan meer slaap een reactie van het lichaam is om dit stapelingsproces tegen te gaan. “Misschien hebben mensen meer slaap nodig, omdat het lichaam de eiwitten probeert op te ruimen.”

Dokter Rutger legt het verschil uit tussen vergeetachtigheid en dementie:

Bron | alzheimer nederland, iStock (beeld)

Ook goed om te weten

Helpt een gezonde levensstijl tegen dementie? De alzheimer-expert geeft antwoord
10 alarmbellen voor als je vergeetachtig bent
12 tips voor een beter geheugen

Ook interessant