Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvallend: ruim 400 meer Nederlanders overleden door hittegolf

opvallend-ruim-400-meer-nederlanders-overleden-door-hittegolf.jpg

Tijdens de hittegolf waar Nederland vorige week onder gebukt ging, zijn ruim 400 mensen meer overleden dan in de weken daarvoor. De stijging is zo goed als volledig toe te schrijven aan de warmte, omdat aan het coronavirus relatief weinig mensen overleden.

In totaal stierven vorige week naar schatting 3100 mensen, zo stelt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van overlijdensberichten.

Klachten door hittegolf

In verreweg de meeste gevallen ging het om mensen van tachtig jaar en ouder. De cijfers gaan over week 33, van 10 tot en met 16 augustus. “De huisartsen zagen die week relatief veel mensen met klachten die te maken hebben met de warmte”, zo vertelt CBS-onderzoeker Maarten Bloem in het NOS Radio 1 Journaal. “Het gaat bijvoorbeeld om uitdroging of een zonnesteek.”

Lees ook
Deze apparaten in huis kun je tijdens een hittegolf beter niet gebruiken

Cijfers van vorig jaar

Het aantal sterfgevallen door een hittegolf komt overeen met die door de hittegolf in juli vorig jaar. Toch is het volgens onderzoeker Bloem lastig om de cijfers met elkaar te vergelijken. “Dit voorjaar was er een grote covid-uitbraak en vorig jaar hadden we geen corona, maar ook geen grote griepepidemie.”

Nu extra risico

Het zou kunnen zijn dat mensen die veel risico lopen als gevolg van de hitte, dit voorjaar al zijn overleden. “Anderzijds kan het ook dat mensen met een zwakke gezondheid, onder wie coronapatiënten, nu juist een extra risico hadden om door de hitte te overlijden. Dat is misschien later nog wel uit te zoeken, maar nu zeker niet”, aldus Bloem.

Nog meer sterfgevallen?

Het zou trouwens kunnen dat het aantal sterfgevallen door de hitte nog gaat stijgen. Begin deze week was het immers ook nog erg warm.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant