Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Steeds meer mensen werken na hun 70e door: goed of slecht idee?

serious-old-mentor-teaching-intern-or-student-pointing-at-laptop.jpg

Waar er in 2003 nog maar 3,3 procent van de 70-plussers aan het werk was, is dat nu al gestegen naar 7,3 procent. Waarom willen steeds meer mensen langer doorwerken, en is dat wel goed voor je?

Waar sommige mensen niet kunnen wachten tot hun pensioen, zien anderen er als een berg tegenop.

Plezier in je werk

Volgens David van Bodegom, verouderingswetenschapper aan de Leyden Academy, ligt het vooral aan het soort werk wat je doet en of je er plezier in hebt. Wanneer je langer moet doorwerken terwijl je werk fysiek en mentaal uitputtend is, dan verouder en overlijd je sneller, stelt hij. Maar wanneer je nog heel veel plezier in je werk hebt, dan is het juist gezond om langer door te gaan.

Hoogopgeleid

Dit zie je terug in de resultaten van bepaalde onderzoeken. Hoogopgeleide, rijke mensen leven bijvoorbeeld gemiddeld zeven jaar langer dan laagopgeleide, arme mensen. Hoewel dit ook een heleboel te maken heeft met het soort levensstijl dat ze leiden, heeft het soort werk ook heel veel impact. Een hoogleraar aan de universiteit vraagt veel minder van zijn lichaam dan een bouwvakker.

Gezondheidsvoordelen

Maar ook andersom is het te zien. In Japan wonen gemiddeld gezien de oudste mensen van de wereld, terwijl zij door armoede en noodzaak vaak een stuk langer doorwerken. Dat kan geen toeval zijn, denkt Bodegom. Er zitten namelijk allerlei voordelen aan langer doorwerken. Je blijft namelijk langer gezond, omdat je langer actief blijft. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en sociaal. Je hersenen blijven zich ontwikkelen wanneer je ze blijft gebruiken. Voor mensen met een kantoorbaan is het echter wel belangrijk dat ze ook lichamelijk in beweging blijven. Een beetje ‘rondscharrelen’ kan dus geen kwaad.

Eigen voorwaarden

Toch is voor veel mensen langer doorwerken lastig, omdat ze dit niet onder hun eigen voorwaarden kunnen doen. Een 40-urige werkweek wordt bijvoorbeeld te veel, maar minder uren werken is niet mogelijk. Het is dan ook niet verrassend dat 55 procent van de werkende mensen tussen de 70 en 75 jaar oud zzp’er zijn. Boven de 75 is dit zelfs 69 procent. Zpp’ers kunnen namelijk hun eigen uren indelen en dag inrichten.

Actief blijven

Wil of kun je niet langer doorwerken na je 65e? Zorg er dan in ieder geval voor dat je op een andere manier actief blijft, adviseert Bodegom. Je lichaam én hersenen blijven namelijk echt een stuk langer gezond wanneer je deze blijft gebruiken en uitdagen. Vrijwilligerswerk, tuinieren, een schilderclub: zorg ervoor dat je een reden hebt om uit bed te komen en de deur uit te gaan. Zo blijf je het langst gezond en gelukkig.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Wil je je hersenen uitdagen en graag iets nieuws leren? Dat kan tijdens één van de vele workshops van de Margriet Winterfair. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops glazen graveren, handletteren, voornemens waarmaken, of leer puur natuur koken door je eigen kruidenmixen samen te stellen. Bestel hier nu je kaarten.

Ook interessant