Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je door de uitgestelde zorg soms méér eigen risico moet betalen

meer-eigen-risico-uitgestelde-zorg.jpg

Doordat de druk op de ziekenhuizen de afgelopen tijd steeds verder toenam door de stijgende coronabesmettingen, zijn er een hoop operaties uitgesteld. En dat zorgt er niet alleen voor dat mensen nog langer op hun behandeling moeten wachten, maar door de uitgestelde zorg loop je ook het gevaar dat je nog meer eigen risico moet betalen. Namelijk twee keer eigen risico voor één operatie. 

We leggen je uit hoe dat komt. 

Meer eigen risico betalen door uitgestelde zorg

Heb jij nog een operatie staan die steeds wordt uitgesteld vanwege de drukte in de ziekenhuizen? Dan zou het kunnen dat je dubbel eigen risico moet betalen. Dat komt door de manier waarop zorgverzekeraars de ziekenhuizen betalen voor de zorg van een patiënt. Er mag volgens de afspraak met zorgverzekeraars maximaal 120 dagen zitten tussen het moment dat de behandeling begint en eindigt. En dat wordt nu door de uitgestelde zorg vaak overschreden. Als je de pech hebt dat je behandeling administratief wel al is begonnen en deze over de jaarwisseling wordt verlengd dan ben je dus in jaar één begonnen en eindigt je behandeling pas in jaar twee. Hierdoor moet je over de behandeling twee keer je eigen risico betalen. 

Lees ook: Van hoger eigen risico tot andere polis: 5 tips om te besparen op je zorgverzekering

Geen nieuw probleem

Aan RTL Nieuws legt Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, uit dat dit een bestaand en bekend probleem is, maar dat dit vanwege de coronapandemie veel meer patiënten treft dan normaal. Veldman maakt zich met de organisatie al jarenlang hard voor het afschaffen van het eigen risico, maar de kans daarop is erg klein. Daarom hoopt Veldman dat zorgverzekeraars iets coulanter kunnen zijn en de tweede keer eigen risico voor dezelfde behandeling willen kwijtschelden. 

Hoewel dat administratief lastig is en geld kost, vindt Veldman dat patiënten tegemoet moeten worden gekomen. De uitgestelde zorg zorgt namelijk niet alleen voor meer eigen risico, maar veel patiënten die lang moeten wachten op hun operatie worden ook zieker, hebben veel pijn en kunnen daardoor ook niet werken. 

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt in de winkel! Dit extra dikke nummer staat helemaal in het teken van de feestdagen. Zo vieren we kerst bij columnist Marjan, hebben we een exclusief interview met Jamie Oliver én delen we de lekkerste recepten uit zijn nieuwe boek. Verder in deze Margriet: warme feestmode, een spannend winterverhaal en de leukste inspiratie voor kerstversiering. Haal ‘m snel of bestel deze Margriet online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant