Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het Irma-effect: veel meer aanmeldingen voor opleiding tot gebarentolk

het-irma-effect-veel-meer-aanmeldingen-voor-opleiding-tot-gebarentolk.jpg

Gebarentolk Irma Sluis is in de afgelopen maanden een ware BN’er geworden door haar werk als tolk tijdens de persconferenties over het coronavirus. Maar nu blijkt ze ook toekomstige studenten te inspireren: er is nog nooit zó veel animo geweest voor de opleiding tot gebarentolk als nu.

De eerste persconferentie waarin Irma gebaarde dat we niet moesten hamsteren maakte haar in één klap enorm populair in Nederland.

Aandacht

Irma Sluis is inmiddels niet meer weg te denken bij de persconferenties van premier Rutte. Toen ze afgelopen week tijdens een persconferentie werd gewisseld door een collega, ontstond er dan ook een hoop commotie op social media. Dat ze zo veel aandacht zou krijgen, dat had ze niet meteen aan zien komen. Wél is ze blij met de extra aandacht die er nu is voor de Nederlandse Gebarentaal en het vak als gebarentolk.

Lees ook: Gebarentolk Irma Sluis legt uit waarom ze opeens weg was tijdens de persconferentie

Opleiding tot gebarentolk

Ieder jaar beginnen zo’n vijftig studenten in Utrecht aan hun vier jaar durende bacheloropleiding tot gebarentolk voor de Nederlandse gebarentaal. In april verwachtte de opleiding al wel dat er wat meer aanmeldingen zouden komen dan normaal, maar dat blijkt nu dus ook écht zo te zijn. Om hoeveel extra aanmeldingen het gaat is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de opleiding tegen NU.  “Maar het valt iedereen bij de opleiding op dat er ongebruikelijk veel vragen worden gesteld en dat de telefoon opvallend veel rinkelt.”

Geen officiële taal

De Hogeschool Utrecht is heel blij met die extra erkenning die gebarentolken krijgen door de persconferenties. Zo is de Nederlandse Gebarentaal in Nederland nog steeds niet erkend als een officiële taal, terwijl het voor veel doven en slechthorenden in ons land vaak hun moedertaal is. Ook hoopt een woordvoerder van de opleiding dat de overheid vaker gebruik gaat maken van een gebarentolk, zodat communicatie inclusiever wordt voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NU, Telegraaf
Beeld | Getty Images

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant