Het gaat de laatste weken zóveel over het coronavirus, dat je bijna zou vergeten dat er ook nog een griepepidemie heerst. In Nederland zijn inmiddels twintig mensen besmet met het coronavirus, terwijl tijdens het laatste griepseizoen, alleen in Nederland al, 400.000 mensen ziek werden. Een aanzienlijk verschil, maar waarom hebben we het nauwelijks over de griep en wél over het coronavirus?
De cijfers liegen er niet om: in totaal zijn er wereldwijd 3000 mensen aan het coronavirus overleden en meer dan 45.000 mensen zijn genezen. In het griepseizoen van 2018/2019 stierven er tijdens de griepepidemie in Nederland ruim 2.900 personen meer dan verwacht.
Nog geen weerstand tegen coronavirus
Dat we ons meer zorgen maken om het coronavirus, heeft volgens viroloog Marion Koopmans met een aantal verschillende dingen te maken. “Het is vooral omdat het om een nieuw soort coronavirus gaat, dat zich in China snel heeft kunnen verspreiden. Het is een virus waar, anders dan bij griep, nog niemand weerstand tegen heeft. En dat kan grote maatschappelijke gevolgen hebben,” aldus Koopmans.
Als er niets zou worden gedaan, om verspreiding van het coronavirus tegen te houden, zouden er heel veel mensen besmet kunnen raken. “Hoe snel dat gaat is lastig te zeggen, maar je moet rekening houden met een soort griepgolf, waarbij in het zwaarste scenario in korte tijd vijftig tot zestig procent van de bevolking ziek wordt,” zo legt Koopmans uit.
Belastend voor samenleving
“Patiënten krijgen griepachtige klachten en moeten zich ziek melden. Dat is enorm belastend voor de samenleving. We proberen het virus in te dammen, zodat we het beter aankunnen en er meer tijd is om te zoeken naar mogelijkheden voor behandeling of vaccins,” aldus Koopmans.
Grote impact
Dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich
zoveel zorgen maakt, heeft dan ook niet zozeer te maken met de angst dat er
mensen aan dood kunnen gaan, maar vooral met de schaal waarop mensen ziek
worden. “Stel je maar eens voor wat de impact zou zijn op ziekenhuizen, scholen
en de handel,” aldus Koopmans.
Gevolgen ziekenhuizen
Vooral voor ziekenhuizen zou de impact groot zijn, zo legt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, uit. Medewerkers vallen uit, omdat ze zelf ziek worden en ondertussen neemt het aantal patiënten alleen maar toe. “Daarom vragen we het personeel ook elk jaar om zich te laten vaccineren tegen de griep. Om jezelf te beschermen tegen de griep en je collega’s tegen die te hoge werkdruk.”
Impact eerdere griepgolf
De impact van zo’n epidemie was twee jaar geleden
goed te zien. Toen moesten ziekenhuizen tijdens de griepgolf operaties afzeggen
en werd er meerdere keren een korte opnamestop afgekondigd voor de spoedeisende
hulp.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in
je mailbox? Schrijf
je in op margriet.nl/nieuwsbrief.