Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onze buurlanden adviseren het dragen van medische mondkapjes, waarom doen wij dat niet?

medische-mondkapjes-verplicht.jpg

Het was even wennen, maar inmiddels zijn de vrolijk gekleurde mondkapjes met gekke printjes haast niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Toch is dat er in Frankrijk en Duitsland in de meeste gevallen niet meer bij. In onze buurlanden adviseren ze namelijk iedereen om medische mondkapjes te dragen. Waarom doen we dat in Nederland dan niet? 

Moeten wij binnenkort ook aan de ‘zwaardere’ medische mondkapjes geloven? 

Medische FFP2-mondkapjes dragen

Volgens de Franse minister van Volksgezondheid is een niet-medisch mondkapje, bijvoorbeeld een zelfgemaakt exemplaar van stof of een wegwerpmasker, niet beschermend genoeg. Daarom wordt in Frankrijk nu aan alle burgers geadviseerd om voortaan medische mondkapjes te dragen. In de Duitse deelstaat Beieren is het vanaf maandag zelfs verplicht om in het openbaar vervoer en winkels een FFP2-masker te dragen. Zo’n FFP2-masker houdt minimaal 94 procent van de aerosolen tegen, en beschermt daarmee beter dan de niet-medische variant. En ook in de rest van Duitsland wordt het dragen van een medisch mondkapje verplicht. Omdat een FFP2-masker een stuk prijziger is dan een wegwerpmondkapje, zijn ook goedkopere blauwe chirurgische maskers en een masker type KN95 toegestaan. 

Niet in Nederland 

Hoewel onze buurlanden de maatregelen rondom mondkapjes al aanscherpen, is dat in Nederland voorlopig nog niet het geval. Op de website van Rijksoverheid staat dat het niet nodig is om medische mondkapjes te dragen. Aan het RTL Nieuws legt een woordvoerder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit dat het beleid in Nederland voorlopig blijft dat alleen in de zorg de FFP2-, FFP3- en chirurgische maskers worden gedragen. De overheid zal volgens de woordvoerder niet actief adviseren of verplichten om medische mondkapjes te dragen. Dat komt onder andere doordat de FFP2-maskers minder comfortabel zijn, doordat mensen bij het langdurig dragen last krijgen met ademhalen. Ook zijn de medische mondkapjes een stuk duurder. 

Er zijn geen wettelijke eisen waaraan het niet-medische mondkapje in Nederland moet voldoen, behalve dat het goed moet aansluiten op je gezicht, en je neus, mond en kin moet bedekken.

Lees ook:
Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Goed gebruik van niet-medische mondkapjes

Volgens de woordvoerder is het dragen van medische mondkapjes voor iedereen in Nederland op dit moment dus nog niet aan de orde, maar wordt er liever ingezet op het goed gebruiken van je niet-medische mondkapje. De woordvoerder legt uit dat je nog zo’n goed mondkapje kunt hebben, maar als je ‘m niet juist gebruikt, dan beschermt het je alsnog niet goed tegen het virus. Daarnaast benadrukt een woordvoerder van het RIVM dat een mondkapje geen vervanging is voor de basisregels, zoals thuisblijven bij klachten, afstand houden en handen wassen. Die maatregelen blijven op de eerste plek staan. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant