Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Slecht nieuws: medicijntekort zal dit jaar verdubbelen

slecht-nieuws-medicijntekort-zal-dit-jaar-verdubbelen.jpg

Het medicijntekort in Nederland is voorlopig nog niet voorbij. Sterker nog: het tekort aan bepaalde medicijnen dreigt zelfs te verdubbelen. Apotheken moeten steeds vaker nee verkopen of patiënten een alternatief geneesmiddel meegeven.

Minister Bruins voor Medische Zorg waarschuwt dat dit voorlopig de realiteit zal zijn.

Strengere eisen

Het feit dat steeds meer mensen in de wereld toegang hebben tot medicijnen, is volgens hem een belangrijke oorzaak voor het tekort. “Het is op zichzelf heel goed, maar het levert problemen op als je voor een bepaald geneesmiddel maar één of twee producenten hebt,” aldus Bruins. Daarnaast nemen de kwaliteitseisen toe en worden eisen steeds strenger, waardoor producenten niet kunnen leveren.

Melden van tekort

De meeste producenten laten op tijd weten dat ze een tekort verwachten, zodat er voor de patiënt nog een alternatief gevonden kan worden. Toch is dit volgens Bruins ook niet altijd ideaal. “Er zit iets onprettigs aan, als mensen moeten overstappen. Mensen willen zekerheid.” Daarnaast geven andere medicijnen en merken soms bijwerkingen, iets waar je ook niet op zit te wachten.

Lees ook: dit is waarom artsen soms medicijnen meegeven die over de datum zijn

Verdubbeling van meldingen

Medicijnfabrikanten zijn verplicht om een verwacht tekort te melden. Als ze dat niet doen, kunnen ze hoge boetes krijgen. Het aantal meldingen van verwachte tekorten en leveringsproblemen is in de eerste acht maanden van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een melding betekent overigens niet dat er ook daadwerkelijk een tekort ontstaat. Door op tijd te melden, kan in veel gevallen tijdig een oplossing worden gevonden.

Oplossing voor tekort

Bruins probeert al langere tijd een oplossing voor het medicijntekort te vinden, maar tot nu toe nog zonder succes. Begin dit jaar stelde hij al voor groothandelaren en apothekers te verplichten om voorraden aan te leggen. Ook nu herhaalt hij dit voorstel. “Maar dan komt de vraag: wie gaat dat betalen en waar worden die voorraden opgeslagen”. Het onderzoek hiernaar is volgende maand klaar.

Medicijntekort voorlopig nog niet voorbij

Bruins pleit ervoor dat bepaalde cruciale geneesmiddelen in de toekomst in Europa worden gemaakt. Hij gaat daarvoor het gesprek aan met de Eurocommissaris voor Gezondheid, Kyriakides. Toch is dit volgens Henk Eleveld van zorgverzekeraar Menzis ook geen snelle oplossing voor het huidige probleem. “Ook hier is op korte termijn geen oplossing voor. Het duurt jaren voor je zo’n fabriek gebouwd hebt, die staat er niet morgen.”

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant