Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo hard is het medicijntekort het afgelopen jaar gestegen

zo-hard-is-het-medicijntekort-het-afgelopen-jaar-gestegen.jpg

Het aantal geneesmiddelen dat het afgelopen jaar niet beschikbaar was, is bijna twee keer zo hoog als in 2018. Dat blijkt uit cijfers van KNMP Farmanco, een organisatie dat zich bezighoudt met medicijntekort.

Volgens de apothekersorganisatie worden er al sinds 2010 in grote getale tekorten gemeld bij bepaalde medicijnen, maar nog nooit waren er zo weinig medicijnen beschikbaar als in 2019.

Medicijntekort steeds ernstiger

Volgens KNMP is er sprake van een tekort als een geneesmiddel een periode van minimaal twee weken landelijk niet meer te krijgen is. En de afgelopen jaren gebeurt dat steeds vaker. Zo kwam het in 2016 nog 710 keer voor, een jaar later 732 keer, in 2018 gebeurde het 769 keer en in 2019 verdubbelde het aantal tekorten bijna met 1492 keer. De grootste tekorten ontstonden bij crèmes voor huidaandoeningen, medicijnen tegen een hoge bloeddruk en geneesmiddelen tegen maagklachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Meest voorkomende oorzaken

In veel gevallen (41 procent) werd het medicijntekort veroorzaakt door problemen bij de fabrikant. Daarbij ging het meestal om complicaties bij de productie, distributie of kwaliteit. Wanneer de fabrikant de productie van het medicijn wel weer op orde heeft, is Nederland bovendien vaak als laatste aan de beurt, vanwege de lage medicijnprijzen. Ook ontstonden er veel problemen, doordat producten uit de handel werden genomen (20 procent). In 27 procent van de gevallen kon het medicijn niet worden opgevangen door een ander geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. “Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van”, zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP.

Grote voorraad en Europese productie

Minister Bruins van Volksgezondheid liet in november 2019 weten dat hij actie ging ondernemen om het medicijntekort te verminderen. Eén van de maatregelen die hij hiervoor wil nemen is om apothekers verplicht te stellen een grotere voorraad aan te leggen. Het KNMP adviseert Bruins daarnaast om ook de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa, welke nu nog vaak uit China en India komen. “In beide gevallen vergt dat investeringen”, zegt Prins. “En het kost ook tijd. Het aanleggen van ijzeren voorraden kan binnen een paar jaar worden geregeld. Het produceren in Europa vraagt om meer geduld.”

Lees ook

Dit is waarom artsen soms medicijnen meegeven die over de datum zijn

Bron | AD, NOS, NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant