Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Máxima reageert op wanhopige videoboodschap van moeder Insiya (4)

nadia-rashid-anp.jpg

Koningin Máxima heeft vandaag gereageerd op een wanhopige videoboodschap en open brief van Nadia Rashid, de moeder van de ontvoerde peuter Insiya. Twee jaar geleden werd het inmiddels vierjarige meisje door haar vader meegenomen naar India.

Omdat het nog steeds niet is gelukt om haar dochter terug te krijgen, schreef moeder Nadia vrijdag de koningin een open brief waarin ze haar om steun vraagt. Ze maakte ook een videoboodschap waarin ze haar brief voorleest. ‘Ik schrijf u deze brief van moeder tot moeder, van vrouw tot vrouw, van mens tot mens,’ begint de wanhopige moeder.

‘Ik leef in een nachtmerrie’

Nadia, die vertelt dat ze voor de tweede keer alleen is op Moederdag, doet een beroep op Máxima’s moedergevoelens. ‘Ik kan u niet vragen om mijn dochter voor mij terug te halen, maar ik vraag u om uw steun.’ In de brief en video vertelt ze hoe vreselijk ze haar dochtertje mist. ‘Ik leef sinds de ontvoering in een nachtmerrie, een nachtmerrie waar maar geen einde aan komt.’

Ze vertelt wat er die verschrikkelijke ochtend gebeurde. ‘In de ochtend van 29 september 2016, voordat ik het huis verliet, heb ik mijn dochtertje geknuffeld en beloofd dat ik snel terug zou komen. Ik had op dat moment nooit kunnen weten dat ik mijn kleine meid een laatste knuffel gaf. Ik vind het nog steeds moeilijk om te geloven wat er is gebeurd.’

Volgens Nadia is haar dochtertje met ‘een haast militaire operatie’ uit haar ‘leven gerukt’. De eerste twee weken had ze zelfs geen idee of Insiya nog in leven was.

Máxima: ‘Schrijnend gemis’

Máxima liet via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat zij meeleeft met de moeder van het ontvoerde meisje. ‘Het is – in het bijzonder op Moederdag – verschrikkelijk wanneer een moeder en haar kind tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn. Dat gemis is schrijnend’, aldus de koningin in een officiële reactie. Ze zal Nadia ook nog een persoonlijke boodschap sturen.

Volgens de koningin doet het ministerie van Buitenlandse Zaken er alles aan om de situatie tot een goed einde te brengen. ‘Buitenlandse Zaken blijft regelmatig aandacht vragen voor het ingediende teruggeleidingsverzoek en zowel India als Nederland zet zich in om contact tussen moeder en dochter tot stand te brengen.’

Ontvoerd

Insiya werd in september 2016 op tweejarige leeftijd uit de woning van haar oma in Amsterdam gehaald en ontvoerd naar India. Sindsdien woont zij daar bij haar vader. Moeder Nadia beschuldigt haar ex van kidnapping en is al twee jaar in een rechtszaak verwikkeld om haar dochter terug te krijgen. De Indiase rechtbank gaf haar gelijk: Insiya moest eind maart van dit jaar terug naar Nederland. Maar in april oordeelde de rechter in India in hoger beroep dat het meisje voorlopig bij haar vader mag blijven. Tot grote wanhoop van haar moeder. ‘De hoogste vorm van diplomatie heeft het plafond bereikt en ik zit hier nog steeds zonder mijn dochter’, aldus Nadia in haar videoboodschap aan Máxima.

Bron | nu.nl, metronieuws, RTL Nieuws, ANP (foto)

Lees ook

Dit moet je elke dag drinken voor je hart
Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?
Vitamine D2 of vitamine D3: welke vorm is beter voor je lichaam?

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant