Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Martine (47): ‘Ik hoef geen medelijden. Mijn redding is mijn zelfspot’

artikelbeelden4.png

Martine Reesink (47) zit gevangen in haar lijf. ‘Mijn leven speelt zich grotendeels af tussen de vier muren van mijn huis”. 

“Ik verwijt mensen niet dat ze hun eigen leven leiden. Natuurlijk niet. Ik wil best even bellen of appen als ik vrienden wil zien. Maar er zijn momenten waarop de eenzaamheid me overvalt en dan voelt het heel rot dat ik telkens zelf het initiatief moet nemen.

Syndroom van Ehlers-Danlos

Mijn leven speelt zich grotendeels af tussen de vier muren van mijn huis. Mijn armen en benen doen het niet goed door het syndroom van Ehlers-Danlos, een zeldzame bindweefselaandoening. Ik heb veel pijn en weinig energie en lig twintig uur per dag plat. Mijn man werkt en onze puberzoon gaat naar school.

Gevangen in mijn eigen lijf

Mijn dag is gevuld met kleine dingen. Ik lees, ben actief op social media, schrijf blogs en gedichten, kijk Netflix. Ik vermaak me wel. Maar soms vraag ik me af: hoe ga ik dit ooit accepteren? Dan voel ik me eenzaam. Het is alsof ik gevangen zit in mijn eigen lijf. Alsof ik stilsta terwijl de wereld door draait.

Erkenning

En dan is er nog het gevoel onbegrepen te zijn. De eerste veertig jaar van mijn leven moest ik vechten voor erkenning van mijn aandoening; artsen dachten dat ik me aanstelde en stuurden me naar een psycholoog. Nu zit ik in een rolstoel. Als ik buiten kom, zien mensen mij op m’n best; ze begrijpen niet écht hoe mijn leven is. Ik houd mijn ellende voor me, want ik hoef geen medelijden. Gelukkig ben ik opgewekt van aard; ik sta mezelf niet toe om depressief te worden. Mijn redding is een flinke dosis zelfspot.”

martine-zelfspot-eenzaam

Nederlandse vrouwen zijn veel te bescheiden. Ze realiseren zich vaak niet hoe stoer het is wat ze allemaal doen. Daarom laat Margriet vrouwen weten dat ze Gewoon Stoer zijn!

Hier vind je alles over de Gewoon stoer campagne en lees je meer verhalen van stoere vrouwen.

Tekst | Jolenta Weijers
Beeld | Margriet

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 41, 2019.
Het hele nummer lezen? Ga dan nu naar de winkel of  Bestel ‘m hier eenvoudig online!

Ook interessant