Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

We komen tóch niet van Mars en Venus

hersenen-man-vrouw.jpg

Al jaren is het een staande uitdrukking om te verklaren waarom de seksen elkaar zo vaak niet begrijpen: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Maar uit onderzoek van een groep internationale wetenschappers is gebleken dat de hersenen van mannen en vrouwen helemaal niet zo veel van elkaar verschillen als we denken.

Het team van wetenschappers dat deze ontdekking deed, bestond uit neurowetenschappers, psychologen en een wiskundige en stond onder leiding van psychobiologe Daphna Joel van de universiteit in Tel Aviv.

We zijn allemaal anders

Wetenschappelijk gezien is iedereen gewoon anders. De neiging om al ons gedrag en onze gedachten in vrouwelijk en mannelijk te verdelen, is wetenschappelijk gesproken waarschijnlijk onjuist. Aan een ‘los’ mensenbrein kun je eigenlijk niet zien of het om de hersenen gaat van mannen of van vrouwen. Behalve de grootte is er niets in de structuur te ontdekken wat kan wijzen op overwegend mannelijke of vrouwelijke kenmerken.

Die vraag naar de structuur van iemands brein is veel belangrijker, zegt Joel. “Mensen denken dat als je iemands sekse kent, je meteen iets weet over de persoon en hoe diens hersenen werken. Maar je kunt niet op basis van iemands sekse raden hoe zijn of haar hersenen eruitzien, of wat de meer mannelijke en de meer vrouwelijke kenmerken zijn.”

Mannelijk of vrouwelijk?

De onderzoekers bekeken onder meer 1.400 MRI-scans van hersenen van zowel mannen als vrouwen. Zij bestudeerden de hersenen als geheel. Slechts een zeer beperkt aantal van de bekeken hersenen bevatte delen die specifiek mannelijk of vrouwelijk waren. Verreweg het grootste deel was een mix van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen.

Wil jij weten of je brein in topconditie is? Zo test je zelf hoe gezond je hersenen zijn.

 

Bron: gezondheidsnet, NRC

Ook interessant