Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Margriets Ilona kijkt tv: ‘Zo’n dorpje afpleisteren mag natuurlijk niet van UNESCO, Nelis!’

willem-vlucht.jpg

Na Boer zoekt vrouw zocht Margriets Ilona Oerlemans een ander tv-programma om zich op te storten. Dat heeft ze gevonden in De wereld rond met 80-jarigen. Elke vrijdag laat ze haar licht schijnen over de afgelopen uitzending.

Als coördinator eindredactie van Margriet – want ik doe heus nog andere dingen dan naar de stoerste bejaarden van Nederland kijken en daar zo leuk mogelijk over proberen te schijven – is taal zeg maar echt mijn ding. En juist op dát gebied kwamen er deze aflevering een paar echte pareltjes voorbij. Ik noem een Nelis die zich op bezoek bij de Maya’s op een gegeven moment ook een beetje een ‘Mayo’ voelde. Annie die zich versprak en het over een ‘tenen stijdperk’ had. Paul die zich er na een groepsbezoekje aan de plaatselijke markt over verbaasde dat al dat vlees daar zomaar ‘hong’. En natuurlijk Diny die het Spaans, de voertaal in Guatemala waar we inmiddels zijn beland, maar ‘algebabrabra’ vond. Precies datzelfde gevoel had ik vroeger bij wiskunde, maar dat terzijde.

Maar goed, Guatemala dus. Met onder andere Antigua. Dat die stad door de UNESCO is opgenomen op de Werelderfgoedlijst kon niet echt op begrip rekenen van onze bejaarden. De ‘puinhoop’ deed Nelis eerder aan een oorlogsgebied denken. Als ex-schilder was hij ook zichtbaar ontdaan door de lokale woningbouw. Ze hadden de boel wat hem betreft best even kunnen afpleisteren. Mag vast niet van UNESCO, Nelis. Maar anders zou ik zeggen: ga nog eens terug voor een werkvakantie.

Het ziplinen de volgende dag werd ook nog hard werken. Interessant woordje trouwens ook, ziplinen. Rita bleek ongeveer wel te weten waar Dennis het over had toen hij vertelde dat ze dat zouden gaan doen en vroeg wie er mee wilde. Willem, koning der koelkastmagneten, had echter verwacht dat het ‘iets met een gondel over water’ zou zijn. Zo bleek vlak voor hij zich, in een tuigje hangend aan een lijntje, in de afgrond stortte. Maar hij deed het maar mooi wél, de held.

Voor we verder gaan met held Willem eerst even naar de reclame. Want we hebben het echt wel door hoor, SBS6! Deze week waren er maar liefst twéé ‘we noemen geen merk, maar laten de smartphone wel steeds heel duidelijk in beeld zien’-momentjes. Eerst Nelis die zijn zipline-actiefilmpje (scrabbelt u mee?!) naar z’n zoon appte. En daarna nog eens Paul die besloot te vloggen vanuit een schattig Guatemalaans muziekschooltje. Héél spontaan, hoor…

Gelukkig was de reactie van Willem toen hij hoorde dat zijn droomwens in vervulling zou gaan wél heel spontaan en oprecht. De helikoptervlucht die hij eigenlijk ooit met zijn inmiddels overleden vrouw Maria wilde maken, mocht hij nu met Dennis maken. En met een ingelijste foto van Maria. Uit pure ontroering vergat Willem bijna van het uitzicht te genieten. Des te bijzonderder was de bovennatuurlijke ervaring die hij had. Hoog in de lucht, pal boven de pruttelende vulkaan, zag hij zijn overleden vrouw. Van zo veel emoties was zelfs Dennis even stil. Maar goed dat we weer een weekje hebben om bij te komen.

Bekijk hieronder het fragment van de helikoptervlucht terug.

Foto | De wereld rond met 80-jarigen

Iets heel anders, maar ook leuk is onderstaande video waarin uitgelegd wordt hoe je makkelijk en snel een watermeloen snijdt.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant