Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Mooie bijkomstigheid van de lockdown: mannen doen meer in het huishouden

man-huishouden-margriet.jpg

Vooropgesteld: de reden van de lockdown is natuurlijk verschrikkelijk. Maar mogen we zeggen dat het ook fijne bijkomstigheden heeft? Wat het huishouden betreft, bijvoorbeeld.

Meer mannen in het huishouden

Uit nieuwe cijfers blijkt namelijk dat mannen de afgelopen maanden meer in het huishouden zijn gaan doen. En dat kan op de langere termijn veel betekenen voor de gendergelijkheid.

Het klassieke en vaak al achterhaalde beeld van een gezin, is dat papa het hardst werkt en mama het meest in het huishouden doet. Dat is bij veel gezinnen thuis nog steeds zo, maar tijdens de lockdown zag die situatie er anders uit. In Nederland, maar ook wereldwijd. Mede dankzij het vele thuiswerken én het feit dat er voornamelijk veel vrouwen in de o zo broodnodige zorg van nu werken.

Vaders én moeders aan de bak in het huishouden

Sociologen van de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit zagen middels een grootschalige enquête dat zeker 22 procent van de Nederlandse vaders meer zorgtaken op zich nam dan vóór de coronacrisis. En ook in Turkije was volgens onderzoek meer betrokkenheid van vaders in het huishouden merkbaar.

Betere verdeling

Een Duitse enquête wees uit dat van de 300 ondervraagde koppels, zeker de helft van hen de huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen beter verdeeld vonden dan vóór de crisis. Hetzelfde bleek uit Canadees onderzoek onder 1249 moeders en vaders: zij gaven aan het huishoudelijk werk de afgelopen maanden eerlijker verdeeld te vinden.

Lees ook
Het huishouden doen is ook een sport: zó veel calorieën verbrand je ermee

Ook ná de coronacrisis

Is dit een doorbraak, wat gendergelijkheid betreft, ook voor de langere termijn? Of vallen we weer in ons oude patroon zodra de coronacrisis voorbij is? Sociologen van de Amerikaanse Universiteit van Utah zijn er hoopvol over: doordat ook mannen meer thuiswerken, en dat volgens de onderzoekers ook in de toekomst meer blijven doen, wordt het volgens hen ook vanzelfsprekender dat de man meer in het huishouden doet.

Maar of de lockdown voor blijvende veranderingen in het huishouden zorgt, zal nog moeten blijken. Tot die tijd genieten we maar wat graag van dit toenemende aanzicht:

via GIPHY

via GIPHY

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in de winkel of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant