Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hé bah! Volgens onderzoek zijn de baarden van mannen vaak viezer dan honden

man-embracing-his-dog.jpg

Ben jij een beetje vies van honden? En gruwel je van het idee dat een hond je een lik geeft? Niet zo gek, ze deinzen er namelijk niet voor terug hun neus in elkaars achterwerk of zelfs in uitwerpselen te duwen. Maar we hebben bizar nieuws: baarden blijken viezer te zijn dan honden…

Dit blijkt uit Oostenrijks onderzoek. Tijdens een studie van de Universiteit van Salzburg werden er meer bacteriën in de baarden van de onderzochte mannen gevonden dan in de vacht van de deelnemende honden.

Onderzoek naar MRI-scanner

Het onderzoek was eigenlijk op iets heel anders gericht. De wetenschappers wilden uitvinden of het hygiënisch en veilig is om dezelfde MRI-scanner te gebruiken voor mensen als voor honden. De verwachting was dat de bacteriën van de honden de MRI-scanner zouden vervuilen, waardoor het voor mensen niet veilig is er ook gebruik van te maken. Om dit te testen, onderzochten ze achttien mannen en dertig honden.

Mannenbaarden vs. hondenvachten

De resultaten waren echter verrassend: niet de honden zouden de MRI-scanner vervuilen, maar mannen met baarden. Bij alle baardige mannen werden er hoge concentraties bacteriën gevonden, terwijl dit bij de honden maar bij 23 van de dertig het geval was. Bij zeven van de mannen ging het zelfs om ziekmakende bacteriën. Deze bacteriën werden bij de onderzochte honden maar vier keer aangetroffen.

Minder bacteriën bij honden

Tijdens het schoonmaken van de MRI-scanner werden de gevonden resultaten bevestigd. De MRI-scanner bevatte minder bacteriën als er een hond in had gelegen dan na het bezoek van een van de mannen. De onderzoekers konden dus concluderen dat mensen zonder problemen gebruik kunnen maken van dezelfde scanner als honden.

Vieze baarden?

Even terug naar die baarden. Hoe vies die dan zijn? Daar hebben de wetenschappers verder geen onderzoek naar gedaan. Dat was immers niet hun doel. Maar je hoeft waarschijnlijk niet bang te zijn dat baarden veel viezer zijn dan we denken. Veel logischer lijkt de conclusie dat honden gewoon veel schoner zijn dan de onderzoekers hadden verwacht.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant