Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Man overlijdt na het eten van pasta die 5 dagen buiten de koelkast heeft gestaan

spaghetti.jpg

Dat je eten niet te lang buiten de koelkast moet laten staan, is bekend. Toch heeft een recent nieuwsbericht de noodzaak hiervan extra onderstreept. Een 20-jarige Belgische student is overleden nadat hij spaghetti had gegeten die al vijf dagen buiten de koelkast stond.

De man had de spaghetti, die vijf dagen daarvoor was klaargemaakt, opgewarmd in de magnetron en ging na het eten de deur uit om te sporten. Na een halfuur keerde hij echter terug naar huis omdat hij last kreeg van hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid.

Braken

Nadat hij de hele verdere avond had overgegeven, probeerde hij rond middernacht te gaan slapen. Toen de volgende dag bleek dat de man niet was komen opdagen bij zijn college in Brussel, werden zijn ouders ongerust. Ze besloten een kijkje bij hem thuis te nemen en troffen hem dood aan in zijn bed.

Giftige stoffen

Uit een autopsie bleek dat de man was overleden aan een plotselinge voedselvergiftiging, veroorzaakt door bacillus cereus. Dit is een spoorvormige bacterie die kan leiden tot braken en diarree. De man heeft geprobeerd zijn voedselvergiftiging op de gebruikelijke manier te bestrijden, namelijk door veel water te drinken. Maar uit latere tests bleek dat de spaghetti door de bacterie zó giftig was geworden dat het uiteindelijk voor leverfalen heeft gezorgd.

Hoelang mag eten buiten de koelkast staan?

Hoewel deze situatie heel uitzonderlijk is, is het raadzaam om zorgvuldig met kliekjes om te gaan. Volgens het Voedingscentrum mag je reeds bereid eten eigenlijk niet langer dan twee uur buiten de koelkast laten staan. Daarnaast is het belangrijk de kliekjes afgedekt in de koelkast te zetten, zodat bacteriën geen kans maken. Gerechten als spaghetti kun je volgens het Voedingscentrum tot zo’n twee dagen na bereiding nog eten, mits je het in de koelkast hebt bewaard.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro.co.uk, Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant