Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hartverscheurend verhaal uit Mali: ‘Ik had zo veel pijn dat ik dood wilde’

mali.jpg

In het Afrikaanse land Mali overlijden dagelijks veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of gedurende de bevalling. Door honger, droogte en het heersende geweld komen ze vaak laat en sterk vermagerd aan in het ziekenhuis. Daardoor sterft er elke twee uur een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. In Nederland zijn dat maar drie vrouwen per jaar. Het Rode Kruis sprak met Malinese vrouwen. De komende weken lees je hun aangrijpende verhalen hier.

Magna (33) uit Mali is pas vijf uur geleden bevallen. Toch zit ze al opgewekt, in haar mooie Afrikaanse kleding, op bed met haar pasgeboren kindje. Ze straalt voor de eerste keer in lange tijd, er is een zware last van haar schouders. “Ik voel me goed. Nu de baby er is, kan ik eindelijk weer rustig slapen.”

Al eerder een kindje verloren

Een kersverse moeder in Nederland heeft meestal geen rooskleurige verwachtingen van het aantal uren slaap met een baby. Voor Magna ligt dat net even anders, nadat ze tijdens haar zwangerschap juist nauwelijks durfde te slapen. “Toen ik vorig jaar zwanger was, heb ik mijn kindje verloren. Ik dacht elke keer: wat als dat nu weer gebeurt? Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik veel pijn, maandenlang. Er was een moment dat ik zelfs heb gebeden: als het zo moet, laat mij gaan. Ik kan niet leven met deze pijn.”
Magna woont in afgelegen  dorp in Mali, waar op dit moment droogte heerst. Al jaren heeft het niet genoeg geregend. Er is geen eten, want oogsten zijn mislukt. Vrouwen zijn verzwakt en ondervoed en overlijden daardoor eerder tijdens de zwangerschap. Ziekenhuizen liggen op uren ver rijden. En een auto? Die hebben de mensen niet. Elke twee uur overlijdt er een zwangere vrouw door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling.
“Ik vroeg mijn man me naar het ziekenhuis te brengen, maar hij had geen geld voor de reis. Dus besloten we  een paar dagen te wachten. Na een paar dagen heb ik er weer bij hem op aangedrongen. Ik zei: ‘Ik ben nu écht enorm aan het lijden.’ Helaas, we konden niet gaan.”

Ik wist: het moet nu anders

Deze ervaring heeft veel losgemaakt bij Magna. “Laatst is er weer een zwangere vrouw in mijn dorp overleden. Toen ik merkte dat ik opnieuw zwanger was, wist ik: nu moet het echt anders.” Een hulpverlener van het Rode Kruis heeft haar dit keer begeleid tijdens de zwangerschap en voorlichting gegeven in het dorp. “We weten nu beter wat we moeten doen wanneer we naar het ziekenhuis moeten en wie we kunnen vragen om hulp om daar te komen. Nu ben ik ook in een gezondheidscentrum bevallen. Ik zeg iedereen die zwanger is en zich niet goed voelt nu: ‘Zorg dat je naar het gezondheidscentrum gaat en volg het advies van de dokters op.’”

In Mali nemen geweld en de droogte toe. Het Rode Kruis wil meer hulp gaan geven en heeft daarom giro 6868 geopend.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant