Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Mag ik mijn eigen boom kappen?’

vraagvdweek27.jpg

Carolien (61): “Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Moet ik daar een vergunning voor aanvragen?”

Mr. Irene Pril: “Het is misschien een raar idee, maar ook om een zelfgeplante boom te kappen, in je eigen tuin, moet je vaak een ‘omgevingsvergunning’ aanvragen, voorheen een ‘kapvergunning’. Om te weten of dat zo is, kijk je op de website omgevingsloket.nl. Daar zie je ook dat elke gemeente haar eigen regels en voorwaarden heeft. In de ene gemeente mag je elke boom in je achtertuin kappen, in de andere mag dat alleen onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld als de boom ziek is. Vaak hangt het ook af van de dikte of de plek van de boom en of het een monumentale boom betreft of een beschermde boomsoort.
Huur je de woning, dan heb je ook schriftelijk toestemming van de huiseigenaar nodig. Bij je aanvraag moet je meestal aangeven om welke boomsoort het gaat en wat je van plan bent: wil je kappen, meer dan twintig procent snoeien of de boom verplaatsen? Je moet meestal ook digitale foto’s meesturen en vertellen wat de reden van het kappen is. Bij ziekte zul je doorgaans een vergunning krijgen. Je hebt dan wel een verklaring van een boomdeskundige nodig. Als de boom acuut dreigt om te vallen, kun je meestal ook een noodnummer bellen, dan hoef je niet de hele vergunningsprocedure door. Als je wilt kappen vanwege beperkt zonlicht of vogels of luizen in de boom, krijg je vaak géén vergunning omdat er dan geen gevaar is voor de omgeving. Ten slotte zul je leges voor de aanvraag moeten betalen. De hoogte daarvan verschilt per gemeente.
Daarna publiceert de gemeente jouw aanvraag en soms sturen ze buurtgenoten berichten. Gedurende zes weken kunnen mensen dan bezwaar maken. Daarna krijg je wel of niet een vergunning. De omgeving kan overigens ook naar de rechter stappen om de kap te voorkomen.
Als je wel mag kappen, krijg je vaak een verplichting tot het herplanten van een andere boom. Of je moet geld storten in een bomenfonds. Vergunning of niet, je mag meestal niet kappen in het broedseizoen, grofweg tussen half maart en half juli.
Kap je zonder vergunning, terwijl die wel nodig was, dan kun je een boete krijgen uiteenlopend van honderd tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de waarde van de boom. Gemeentes controleren het verdwijnen van bomen onder meer met behulp van luchtfoto’s.
Zorg dat je vóór het hele traject goed overlegt met je buren en uitlegt wat je van plan bent. Als ze begrijpen waarom je wilt kappen, kan dat later een hoop ellende schelen. Je kunt dan ook afspreken wat voor soort boom je wilt herplanten of beslissen om bijvoorbeeld als middenweg te snoeien in plaats van te kappen.”

Irene Pril is jurist,  MfN-mediator en docent ‘Juridische praktijk’. Ze heeft veel ervaring met omgevingsvergunningen.

Op deze plek geven specialisten antwoord op vragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je aan een deskundige wilt voorleggen? Stuur hem naar redactie@margriet.nl, o.v.v. ‘Vraag aan’.

Tekst | Bianca Bartels
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-27. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant