Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo wil het kabinet de maatregelen voor kwetsbare groepen versoepelen

maatregelen-voor-kwetsbare-groepen-versoepelen.jpg

Van kwetsbare ouderen en chronisch zieken tot mensen met een beperking. Het coronavirus zorgde de afgelopen tijd niet alleen voor een grote gezondheidsbedreiging, maar ook voor veel eenzaamheid. Zo kwam er tijdelijk een halt op bezoek in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Nu het virus steeds meer lijkt in te dammen, is het kabinet ook steeds meer bezig om de maatregelen voor kwetsbare doelgroepen te versoepelen. Zó pakken ze dat de komende tijd stapsgewijs aan.

Steeds een stukje verder uit de lockdown? Dat kan, mits we wel voorzichtig blijven. 

Maatregelen versoepelen voor kwetsbare ouderen 

Veel kwetsbare ouderen moesten de afgelopen periode erg voorzichtig zijn. Het kabinet treft nu maatregelen en laat weten dat verpleeghuizen voor 15 juni aan de eisen van het RIVM moeten voldoen. In dit geval mag er per bewoner één iemand als vaste bezoeker langskomen. Indien dit goed gaat wordt deze maatregel op 15 juli versoepeld naar meer dan één bezoeker. Voor ouderen boven de zeventig jaar die nog op zichzelf wonen worden vanaf aanstaande maandag 25 mei de maatregelen al versoepeld. Zij mogen vanaf dan weer bezoek ontvangen. Ook komt er vanaf juni weer toegang tot groepsvervoer en dagbestedingen voor ouderen. 

Chronisch zieken

Een andere vatbare groep voor het virus zijn chronisch zieken. Ook voor hen was de isolatie de afgelopen tijd zwaar. Gelukkig laat het kabinet weten dat vanaf maandag 25 mei bezoek weer is toegestaan. Daarnaast wordt per 1 juni het groepsvervoer en de dagbestedingen ook weer opgang gebracht. Deze regels gelden ook voor mensen met een beperking die wel thuis wonen. 

Mensen met een beperking in een gesloten instelling

Voor mensen met een beperking die in een gesloten instelling wonen liggen de regels iets anders. Voor hen geldt dat het vanaf maandag 25 mei langzaam steeds meer mogelijk moet worden gemaakt om twee vaste bezoekers te ontvangen. Het kabinet wil dat deze mogelijkheid voor 15 juni volledig kan worden ingevoerd. Daarnaast is het streven ook dat de dagbestedingen per 1 juni weer ‘normaal’ plaatsvinden. Bewoners van dit soort instellingen zullen nog tot juli moeten wachten voor ze de nacht ook weer ergens anders mogen spenderen, bijvoorbeeld bij familie. 

Lees ook: Janine (22) is verpleegkundige op een corona-afdeling: ‘Patiënten zijn vaak erg bang’

Maatregelen voor jeugdzorg versoepelen

Ook voor jeugdinstellingen golden de afgelopen tijd strengere maatregelen door het virus. Aangezien kinderen een kleine kans op de besmetting van het virus lijken te hebben, is het vanaf heden weer toegestaan voor jongeren om hun ouderlijk huis te bezoeken. Daarnaast mogen er vanaf juni weer op locatie twee vaste bezoekers langs komen in bijvoorbeeld een pleeggezin of instelling. En ook de dagbestedingen voor jongeren moeten per 1 juni weer beginnen. Overigens hoeven de jongeren onderling geen anderhalve meter afstand met elkaar te houden, maar wel met medewerkers en bezoekers. 

Beschermd wonen 

Voor mensen die onder begeleiding of met bescherming wonen, gold de afgelopen tijd de regel dat zij maar één bezoeker voor maximaal één uur per dag mochten ontvangen. Vanaf 1 juni wil het kabinet deze maatregelen voor deze kwetsbaren versoepelen. Zo zullen er weer dagbestedingen plaats kunnen vinden, en is er geen limiet meer op het bezoek. Wel houden de zorginstellingen de mogelijkheid om zelf de bezoekersregels weer aan te passen als bijvoorbeeld het aantal besmettingen toch weer toeneemt.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant