Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nieuwe anticonceptiepil hoef je maar één keer per maand te slikken

nieuwe-anticonceptiepil-hoef-je-maar-een-keer-per-maand-te-slikken.jpg

Vrouwen die regelmatig de pil vergeten, krijgen in de toekomst mogelijk een nieuw alternatief. Amerikaanse wetenschappers zijn namelijk aan het experimenteren met een maandelijkse anticonceptiepil.

Het bijzondere aan deze pil? Hij blijft een maand lang in je maag zitten, waarna je lichaam hem automatisch weer afbreekt.

Maandelijkse anticonceptiepil

Wetenschappers van Harvard University zijn naar eigen zeggen al heel ver met hun onderzoek naar het nieuwe anticonceptiemiddel. Het middel bestaat uit een maandelijkse pil die zichzelf in je maag opblaast. Dit grote formaat voorkomt dat de pil je lichaam gelijk weer verlaat. Daarnaast zorgt de pil ervoor dat er in je maag steeds een dosis hormonen wordt afgegeven, om een zwangerschap te voorkomen. Wanneer de pil na een maand is uitgewerkt, breekt je lichaam hem automatisch af. Vervolgens zorgt je spijsverteringsstelsel ervoor dat de resten het lichaam weer verlaten.

Verkeerd gebruik van de pil

Volgens de wetenschappers kan de maandelijkse pil helpen om ongeplande zwangerschappen te voorkomen. De reguliere anticonceptiepil heeft, wanneer hij op de juiste manier wordt ingenomen, een betrouwbaarheid van 99%. Maar uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen die dagelijks de pil gebruikt, gedurende een periode van drie maanden ten minste één dosis mist.

Daardoor lopen ze mogelijk het risico om zwanger te raken. Door dit verkeerde gebruik van de pil, biedt het middel in de praktijk vaak maar 91% bescherming.

Veel onderzoek nodig

De wetenschappers hebben inmiddels een succesvol experiment uitgevoerd bij varkens. Ze verwachten de pil binnen een paar jaar ook op mensen te kunnen testen. Volgens deskundigen moet er nog veel onderzoek worden gedaan en duurt het dus nog wel even voordat de pil op de markt verschijnt. Toch zijn de eerste experts enthousiast over de nieuwe anticonceptiepil. “In theorie kan een maandelijkse pil doeltreffender zijn dan de dagelijkse pil die tot nu toe wordt gebruikt”, stellen deskundigen op de BBC.

Nog geen bijwerkingen

Doordat de pil lang in de maag blijft hangen en daar opblaast, bestaat de kans op buikklachten. Volgens hoofdonderzoeker Giovanni Traverso van de Harvard Medical School zijn er echter nog geen aanwijzingen dat het middel maag- of darmproblemen oplevert. “Onze studies suggereren dat er geen problemen mogen zijn met blokkades of het verteren en passeren van voedsel. We nemen veiligheid zeer serieus.”

Lees ook
Anticonceptiegel voor mannen: 1x per dag op armen en schouders smeren

Bron| BBC, RTL Nieuws, The Guardian
Beeld| iStock

Ook interessant