Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De Jonge: ‘Maandag mogelijk al versoepelingen verpleeghuizen’

versoepelingen-verpleeghuizen.jpg

Het kabinet wil maandag misschien al versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen aankondigen. Dit maakt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vrijdag bekend.

Versoepelingen in de verpleeghuizen zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat er meer dan één bezoeker toegestaan is per dag. Iets waar veel bewoners van verpleeghuizen en hun familieleden al langere tijd naar uitkijken.  

Versoepelingen in verpleeghuizen

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) buigen zich op dit moment over de vraag of en welke versoepelingen er mogelijk zijn in verpleeghuizen, nu de meeste mensen daar al een vaccinatie tegen het coronavirus gehad hebben. Sinds de vaccinaties daalt het aantal besmettingen in verpleeghuizen snel.

Een tussentijdse versie van dit advies van het OMT aan het kabinet lekte gisteren al uit via de NOS. Daarin zou aangeraden worden dat er versoepelingen doorgevoerd worden in verpleeghuizen. Volgens het OMT is het risico van verruiming van de regels verantwoord, omdat de “de vaccinatiecampagne gestaag vordert” en “de meerwaarde voor bewoners en hun verwanten groot is”, meldt NOS.

Twee bezoekers en kortere quarantaine

Bij deze versoepelingen van de coronaregels in verpleeghuizen kun je bijvoorbeeld denken aan dat verpleeghuisbewoners die inmiddels twee prikken gekregen hebben, twee in plaats van één bezoeker per dag mogen ontvangen. Ook zouden ze nog maar vijf dagen in quarantaine hoeven na contact met een positief getest persoon. Momenteel is dat nog tien dagen. Om dit mogelijk te maken, moeten volgens het OMT de basismaatregelen wél streng opgevolgd worden. Mondkapjes blijven dus verplicht, net als het houden van anderhalve meter afstand.

Stap voor stap

Het officiële advies van het OMT volgt nog, en op basis daarvan zal het kabinet maandag een besluit nemen. Dan geven coronaminister De Jonge en demissionair premier Mark Rutte weer een persconferentie over het coronavirus en de maatregelen daaromheen. “Zeker willen we de verlichting van maatregelen voor verpleeghuizen gaan bieden”, zegt De Jonge vrijdag. Alleen moeten die versoepelingen wel behoedzaam verlopen. “We moeten ons ook realiseren dat de bescherming nooit honderd procent is.” Daarom zullen niet in één keer alle maatregelen zomaar van tafel gaan, maar kiest het kabinet ervoor dit stap voor stap te doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron| ANP, NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 11 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week: een jaar corona: dit heeft het ons gebracht, een interview met Daphne Deckers, verzorgingstips voor grijs haar, 6 vragen aan 6 vrouwen uit de Tweede Kamer én we geven maar liefst 214 (!) boeken weg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant