Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Schokkend: inspectie roept maagzuurremmers terug vanwege kankerverwekkende stof

maagzuurremmers.jpg

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft zorgwekkend nieuws naar buiten gebracht voor mensen die maagzuurremmers slikken met de stof ranitidine. Deze maagzuurremmers zijn mogelijk vervuild met kankerverwekkende stoffen en worden daarom begin volgende week teruggeroepen.

Om welke maagzuurremmers het precies gaat is nog niet bekend. Een woordvoerder van IGJ heeft laten weten dat er volgende week meer details naar buiten worden gebracht over de terugroepactie.

Niet zomaar stoppen

Het is in ieder geval wel duidelijk dat het gaat om maagzuurremmers met ranitidine. Daarin kan het kankerverwekkende stofje nitrosamine zitten, ook wel bekend als NDMA. Volgens RTL Nieuws gebruiken momenteel zo’n 150.000 Nederlanders deze maagzuurremmers. De IGJ benadrukt echter dat er voor deze mensen geen acuut risico is. Er moet daarom ook niet zomaar worden gestopt met het gebruik van de medicijnen, aldus de inspectie. Mensen die zich zorgen maken kunnen altijd contact opnemen met de huisarts.

Lees ook: hoe gevaarlijk is brandend maagzuur?

Te hoge waarde

Volgens een woordvoerster van de IGJ zijn er ‘batches’ maagzuurremmers met een te hoge waarde gevonden. “Maar de limiet die wordt aangehouden is heel streng, gebaseerd op mensen die 600 milligram langdurig gebruiken. En zelfs voor deze chronische gebruikers is het risico heel laag.” NDMA kan ook in kleine hoeveelheden voorkomen in water en voedingsmiddelen. De kans dat patiënten hierdoor kanker krijgen zou echter klein zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant