Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Luchtvervuiling mogelijk trigger voor burn-out en depressie’

luchtvervuiling-mogelijk-trigger-voor-burn-out-en-depressie.jpg

Luchtvervuiling kan een trigger zijn voor burn-out en depressie. Die conclusie wordt getrokken uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gevalideerd door de KU Leuven.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat werknemers vaker uitvallen met mentale klachten als een burn-out of depressie in periodes met verhoogde luchtvervuiling.

Arbeidsongeschikt

Voor het onderzoek werden cijfers over arbeidsongeschiktheid van het jaar 2019 naast gegevens gelegd van de Intergewestelijke Cel Leefmilieu, die de luchtkwaliteit in de gaten houdt in drie Belgische gewesten. Het is voor het eerst dat die twee met elkaar vergeleken worden. Bij het onderzoek waren ruim 12.000 arbeidsongeschikte mensen met een mentale aandoening betrokken.

Luchtvervuiling en burn-out

De wetenschappers konden concluderen dat op momenten dat het aantal roetdeeltjes met 0,5 microgram per kubieke meter lucht toenam, er 3,5 procent meer diagnoses gesteld werden. Wanneer een andere vorm van luchtvervuiling optrad – een toename van 5 microgram koolstofdioxide per kubieke meter – liep het aantal arbeidsongeschikten met 4,2 procent op. De diagnose werd dan op de dag van de toename van luchtvervuiling gesteld, of tot twee dagen later. Dat laat zien dat de effecten meteen zichtbaar worden.

Lees ook: 10x zó herken je een beginnende burn-out (en hoe je het kunt voorkomen)

Laatste druppel

Volgens een van de auteurs van de studie stellen ze niet dat luchtvervuiling depressie of burn-out veroorzaakt, want daar zijn nog veel meer andere zaken bij betrokken. Maar het onderzoek laat wel zien dat een dag waarop de luchtkwaliteit een piek veroorzaakt in slechte kwaliteit, het een laatste druppel kan zijn voor mensen die al mentale klachten hadden.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant