Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

We leven gemiddeld zes jaar langer door minder luchtvervuiling

we-leven-gemiddeld-zes-jaar-langer-door-minder-luchtvervuiling.jpg

Alle klimaatmaatregelen van Europa werpen hun vruchten af: de luchtvervuiling is in de afgelopen dertig jaar flink afgenomen, wat onze gezondheid ten goede komt. Nederlanders leven door de schonere lucht namelijk gemiddeld zes jaar langer.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Luchtvervuiling

De luchtkwaliteit is vergeleken met die van 1980, en de verschillen zijn aanzienlijk. De gemiddelde concentratie fijnstof was toen nog 59 microgram per kubieke meter, nu is dat teruggebracht naar 12. Had de overheid sinds 1980 niets aan de luchtvervuiling gedaan, dan zou er nu al 102 microgram fijnstof per kubieke meter in de lucht zitten.

Europese maatregelen

Dat deze hoeveelheid zo verminderd is, hebben we te danken aan de Europese normen die gesteld zijn aan de uitstoot van fabrieken en auto’s. Niet alleen veranderingen in Nederland dragen bij aan onze schonere lucht, maar die van alle landen in Europa als geheel. Als Duitsland bijvoorbeeld meer zou vervuilen dan wij, komt die fijnstof alsnog ons land binnenwaaien.

Zes jaar langer

De schonere lucht heeft grote effecten op onze levensverwachting: vergeleken met 1980 zijn we er zo’n zes jaar op vooruit gegaan. Toch is het einde nog niet in zicht, want de luchtvervuiling kost ons nog altijd negen tot twaalf maanden van ons leven. Meer maatregelen zullen dus nodig zijn om een écht schone lucht te bereiken.

Bron | Trouw
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant