Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog schadelijker dan gedacht: luchtvervuiling heeft direct invloed op je hersenen

luchtvervuiling-direct-invloed-op-hersenen.jpg

Dat vervuilde lucht inademen niet bepaald goed is voor je gezondheid, dat zal je vast niet verbazen. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat luchtvervuiling zelfs direct invloed heeft op je hersenen. Fijnstof zou namelijk voor een acute vermindering van je cognitieve functies leiden. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

En hoe kun je de hoeveelheid vervuilde lucht die je inademt beperken? 

Luchtvervuiling heeft direct invloed op je hersenen 

Uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard blijkt dat luchtvervuiling direct invloed heeft op je hersenen. Het gaat daarbij om een acute vermindering van cognitieve functies, zoals je concentratie, productiviteit, nauwkeurigheid en reactietijd. Het was al bekend dat slechte luchtkwaliteit niet gezond is, maar dat het je hersengezondheid zo acuut en aanzienlijk meer beïnvloedt, dat is wel nieuwe informatie. 

Mannen lopen meer risico

Uit een eerder onderzoek gepubliceerd in Proceedings for the National Academy of Sciences werd ook al vastgesteld dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling een negatief effect heeft op de cognitieve vermogens. De achteruitgang was vooral te merken bij lager opgeleide mannen met lage testresultaten en slechte verbale vaardigheden. Volgens de onderzoekers zou dat te maken kunnen hebben met de witte materie in de hersenen. Dit wordt in verband gebracht met taalvaardigheid. Vrouwen hebben gemiddeld meer witte materie dan mannen. Het lijkt er op dat luchtvervuiling die witte materie aantast, waardoor mannen dus gemiddeld meer kans lopen op en vermindering van hun cognitieve vaardigheden. 

Schadelijke fijnstof 

Vooral fijnstof is een van de meest schadelijke vormen van luchtvervuiling. Volgens het RIVM leven in Nederland jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter door een korte blootstelling aan een hoge concentratie fijnstof. Vooral mensen met hart- en vaatziekten, longproblemen en ouderen lopen meer risico.

Lees ook: ‘Luchtvervuiling mogelijk trigger voor burn-out en depressie’

Betere ventilatie

In het Harvard onderzoek werden 300 deelnemers getest op hun cognitieve vaardigheden bij verhoogde concentraties fijnstof en lagere ventilatiesnelheden. Daaruit bleek dat bij die lagere ventilatie de reactietijd langzamer werd en ook de nauwkeurigheid afnam. Toen naast de fijnstof ook de CO2 in de ruimte toenam, bleek dat de deelnemers minder testvragen goed hadden in de aangewezen tijd. Volgens hoofdonderzoeker Joseph Allen is betere ventilatie en filtratie dus heel belangrijk om je cognitieve vaardigheden goed te houden. Allen concludeert dat ‘gezonde’ gebouwen daarom in de toekomst essentieel zullen worden voor de volksgezondheid.

Tips tegen luchtvervuiling 

Om blootstelling aan luchtvervuiling zelf zoveel mogelijk te voorkomen heeft Milieu Centraal een aantal tips:

  • Neem vaker de fiets in plaats van de auto 
  • Rijd je toch in de auto? Houd dan je ramen dicht in de file en in tunnels (daarbuiten is een raampje open doen wel goed)
  • Fiets of loop liever niet langs drukke wegen, maar kies een route met minder verkeer
  • Laat een open haard of vuurkorf zoveel mogelijk uit 
  • Ventileer je woning: zorg dat er altijd een raampje of ventilatierooster open staat voor frisse lucht 
  • Ventileer extra tijdens het koken, klussen, douchen en bij veel bezoek 
  • Niet roken in huis
  • Zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten, droog de vloer na het dweilen en kook met deksels op de pan

Bron | LINDA, Harvard, National Geographic, Milieu Centraal, RIVM
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant