Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de opmerkelijke reden dat we losse haren zo vies vinden

dit-is-de-opmerkelijke-reden-dat-we-losse-haren-zo-vies-vinden.jpg

Begin jij ook spontaan te gruwelen bij de aanblik van haren in het doucheputje? En is je partner ook absoluut geen fan van jouw haren die overal door het huis liggen? Losse haren lijken standaard een gevoel van walging bij ons op te roepen, terwijl we er geen problemen mee hebben als ze nog op ons hoofd zitten. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Als we klinisch psycholoog Charmaine Borg moeten geloven, komt deze walging voort uit een onbewuste angst voor besmetting.

Losse haren doen denken aan ziekte

We vinden losse haren zo vies, omdat ze een gevoel van walging bij ons oproepen, iets waar de psycholoog van de Rijksuniversiteit van Groningen onderzoek naar heeft gedaan. Charmaine Borg ontdekte dat we walging voelen bij alles wat ons aan ziekte of dood doet denken. Dus niet bij een gezonde haardos op iemands hoofd, maar wel bij los haar, omdat dit misschien is uitgevallen door een ziekte. “We zijn daar afkerig van, net als van bijvoorbeeld huiduitslag”, aldus Borg.

Lees ook: waarom je in de herfst meer last hebt van haaruitval

Angst voor besmetting

Die walging komt volgens haar voort uit onbewuste angst voor besmetting. “Als we met ‘vieze’ zaken in aanraking komen, zijn we bang om ziek te worden.” En dat niet alleen; we zijn ook bang om dood te gaan. Deze afkeer voor lichamelijke viezigheid is door de evolutie bij ons ingebakken. Als oermensen leerden we namelijk al om weg te blijven van ziektebronnen. Vandaar dat we haren, uitslag en andere ‘ongezonde’ zaken nog steeds zo vies vinden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant