Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is weer een stukje kleiner geworden

loonkloof-tussen-mannen-en-vrouwen-weer-iets-kleiner.jpg

Goed nieuws voor alle vrouwen: de loonkloof tussen mannen en vrouwen is in 2019 weer kleiner geworden. Het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen was in dit jaar 14 procent lager dan het gemiddelde bruto-uurloon van mannen. En dat percentage wordt elk jaar kleiner!

Dat blijkt uit de jaarlijkse arbeidsmarktcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd.

Loonkloof

Het verschil in gemiddelde uurlonen is steeds kleiner geworden. Deze verandering komt grotendeels doordat vrouwen steeds vaker hoger opgeleid zijn dan mannen. Dat geldt het sterkst bij de werknemers tot 45 jaar. Tien jaar geleden lag die grens nog bij 35 jaar. Mede als gevolg hiervan is het verschil in de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen in tien jaar tijd teruggelopen van 20 procent naar 14 procent.

Het gemiddelde bruto-uurloon voor vrouwen was 21,06 euro in 2019. Voor mannen was dat 24,56 euro. Sinds 1995 slinkt de loonkloof gemiddeld met 0,5 procentpunt per jaar.

Netto uurloon

CBS heeft ook nog naar de nettolonen gekeken. Vrouwen hadden in 2019 opvallend genoeg gemiddeld een hoger netto uurloon: 16,95 euro om 16,64 euro voor mannen. Dat vrouwen een hoger netto uurloon hadden, komt doordat beter betaalde banen ook zwaarder belast worden.

In 2019 was het gemiddelde jaarloon van vrouwen 38 procent lager dan dat van mannen. Dit verschil kan verklaard worden doordat vrouwen over het algemeen minder werken dan mannen. Mannen werkten in 2019 gemiddeld 33 uur per week en vrouwen gemiddeld 25 uur per week.

Vertekend beeld

Toch kan het loonverschil tussen mannen en vrouwen op basis van het gemiddelde uurloon ons een vertekend beeld geven. Dit komt omdat hoogbetaalde mannen hier zwaar in meewegen. Op basis van het mediane uurloon – het middelste getal wanneer alle getallen van laag naar hoog worden gesorteerd – kan er een evenwichtiger beeld gegeven worden van de loonverschillen. Terwijl op basis van het gemiddelde uurloon vrouwen in 2019 gemiddeld 14 procent minder verdienen dan mannen, is dat op basis van de mediane uurlonen 7 procent. Het gaat de goede kant op dus!

Bron | CBS
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bladcadeau

Wil je je moeder verrassen met een leuk cadeau voor Moederdag? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je haar weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 10 mei bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl.

Ook interessant