Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Geen avondklok en lockdown verlengd: dít maakte Rutte tijdens de persconferentie bekend

geen-avondklok-en-lockdown-verlengd-dit-maakte-rutte-tijdens-de-persconferentie-bekend.jpg

We zagen het na de berichten van het afgelopen weekend natuurlijk al wel aankomen, maar na de persconferentie is het nu officieel: de huidige lockdown wordt met drie weken verlengd.

Van een avondklok is (nog) geen sprake, al blijft dat plan wel op tafel liggen.

Lockdown verlengd

Op 19 januari zou er na ruim vijf weken een einde komen aan de lockdown, maar we zullen het toch nog een paar weken langer vol moeten houden. Tijdens de persconferentie kondigde Mark Rutte aan dat de lockdown met drie weken verlengd is tot en met 9 februari. De cijfers in Nederland zijn volgens het Outbreak Management Team (OMT) nog altijd zorgwekkend. Ook het aantal ziekenhuisopnames is te hoog om nu over te kunnen gaan tot versoepelingen.

Daarnaast lijkt de ‘Britse variant’ van het coronavirus ook in Nederland rond te gaan. Deze mutatie van het virus verspreidt zich sneller, wat het kabinet zorgen baart. In het Verenigd Koninkrijk zorgt het voor een ernstige noodsituatie, die minister De Jonge dinsdagmiddag al ‘griezelig’ noemde.

Geen avondklok

Dinsdagochtend leek het er even op dat er een avondklok ingevoerd zou worden. Maar minister De Jonge en premier Rutte kondigden deze maatregel niet aan tijdens de persconferentie vanavond. Dat betekent overigens niet dat een avondklok helemaal van tafel is. Het kabinet heeft dinsdagmiddag namelijk aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken. Ze willen dat het OMT kijkt naar in hoeverre een avondklok bij kan dragen aan het inperken van de Britse mutatie van het virus. Wanneer het advies verwacht wordt is nog niet bekend.

Zondag kwam er tijdens overleg over de coronamaatregelen echter zoveel weerstand van burgemeesters en politie, dat er besloten werd dit nu niet in te voeren. Ook is de maatregel moeilijk te handhaven, zegt het kabinet. Daarom wordt het advies nu afgewacht.

Basisscholen eerder open

Hoewel de lockdown verlengd is, hoopt de overheid het basisonderwijs wél eerder weer op te starten. De middelbare scholen blijven tot minimaal 9 februari gesloten, maar het streven is om de basisscholen vanaf 25 januari weer te openen. Voordat hierover een definitieve beslissing gemaakt kan worden, wil het OMT onderzocht hebben hoe de Britse coronamutatie zich verspreidt onder kinderen. Deze conclusie hopen ze voor de heropening van de scholen te hebben, onder andere op basis van het grootschalig testen in de gemeente Lansingerland. Daar worden 63 duizend inwoners van twee jaar en ouder getest op het coronavirus, na uitbraak van de Britse mutatie.

Nieuwe steunpakketten

Dat de lockdown met drie weken verlengd is, is een grote klap voor winkels en horeca. Zij moeten nu nog langer hun deuren gesloten houden. Daarom zijn de steunmaatregelen voor ondernemers ook verlengd en uitgebreid. Hoe deze er precies uit gaan zien, maakt minister Hoekstra van Economische Zaken later deze week bekend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

Margriet 03

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant