Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Lockdown in de zorg heeft tot veel meer beenamputaties geleid’

lockdown-in-de-zorg-heeft-tot-veel-meer-beenamputaties-geleid.jpg

Het stilvallen van de reguliere zorg door de coronacrisis heeft in meerdere ziekenhuizen geleid tot een toename van het aantal beenamputaties. Veel patiënten durfde tijdens de lockdown niet naar de huisarts te gaan óf mochten niet langskomen. Ze bleven daardoor rondlopen met wondjes aan hun voet, gangreen of soms al een zwarte teen.

Dat meldt de NOS op basis van een rondgang langs zeventien ziekenhuizen.

Patienten met slagaderverkalking

Vaatchirurg Lijckle van der Laan zag in april al een opvallende stijging van het aantal grote amputaties in het Amphia Ziekenhuis in Breda. In plaats van een teen moest er vaak een been worden weggehaald. Het ging hierbij vooral om oudere mensen met bijvoorbeeld slagaderverkalking. Zij hadden wondjes aan de voet gekregen, gangreen of een pijnlijke, soms al zwarte teen. “Ze durfden niet naar de huisarts, kwamen te laat in het ziekenhuis,” aldus Van der Laan.

Veel meer beenamputaties

Het Amphia Ziekenhuis is het enige ziekenhuis dat cijfers heeft bijgehouden. Tussen maart en eind april zagen Van der Laan en zijn collega’s 19 patiënten met problemen aan de voet. Waar in voorgaande jaren 15 procent van de ingrepen een amputatie was van een groot deel van het been, was dat nu 42 procent.

Lees ook: ‘Huisartsen zien hartaandoeniningen onterecht aan voor coronavirus’

Veel telefonische consulten

Veel patiënten durfde volgens Van der Laan niet naar de huisarts te gaan. En vaak mochten ze ook niet langskomen. Huisartsen deden namelijk zoveel mogelijk consulten telefonisch. “Maar deze patiënten moet je echt zien om te bepalen hoe ernstig de wond is.” Bij de patiënten bij wie een been is geamputeerd, kwam een dergelijke check niet op tijd. “Ben je er laat bij, dan trekt het dode weefsel van de teen naar de voorvoet. Op een bepaald moment kun je het niet meer redden. Dan moet je overgaan tot amputatie van een groot deel van het been.”

“Anders bij een tweede golf”

Volgens Van der Laan hadden ziekenhuizen meer moeten doen om patiënten te ontvangen op de polikliniek. In veel ziekenhuizen lag de reguliere zorg volledig plat door de coronazorg. Ziekenhuizen hielden niet-coronapatiënten in het begin van de crisis buiten de deur. Het besmettingsgevaar en een gebrek aan beschermingsmiddelen speelden hierbij een belangrijke rol. “Dat moet echt anders bij een eventuele tweede golf,” zo vertelt Van der Laan. “Artsen moeten patiënten blijven zien.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant