Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

link-tussen-vitamine-d-tekort-en-coronavirus-ontdekt.jpg

Verschillende onderzoeken concluderen dat er een belangrijke link bestaat tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus. Op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, is de kans op een dodelijke afloop van het coronavirus groter.

Maar betekent dat ook dat het slikken van vitamine D helpt bij de bestrijding van het virus?

Link vitamine D-tekort en coronavirus

Onderzoekers van de Britse Anglia Ruskin University, University of East Anglia en specialisten van Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust keken naar cijfers over de gemiddelde vitamine D-spiegel van inwoners van twintig verschillende Europese landen. Ze vergeleken die cijfers vervolgens met het aantal sterfgevallen aan het coronavirus in elk land. Zo vonden ze een opvallende link tussen landen waar een vitamine D-tekort vaak voorkomt en waar het coronavirus voor veel overledenen zorgt. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor het coronavirus – ouderen –  is ook meteen de groep waarbij in alle landen een vitamine D-tekort het meest voorkomt, zeggen de onderzoekers.

Voorbeelden

Italië en Spanje hadden bijvoorbeeld begin dit jaar beide een groot aantal sterfgevallen door het virus. In beide landen is het ook bekend dat zij een relatief lage hoeveelheid vitamine D binnenkrijgen en een tekort vaak voorkomt. Hoewel de zon vaak schijnt in die landen, ontlopen vooral ouderen de hitte van de zon vaak . Daardoor krijgen zij minder vitamine D binnen, terwijl ouderen juist meer van deze vitamine nodig hebben.  

De hoogste levels van vitamine zijn te vinden bij mensen in Noord-Europa, vooral in de Scandinavische landen. Hoewel de zon daar minder schijnt, worden vitamine D-supplementen en levertraan daar wel veel meer gebruikt. Ook ontlopen ze het zonlicht minder vaak. Juist de Scandinavische landen zijn relatief gezien minder hard getroffen door het coronavirus en hebben minder sterfgevallen dan andere landen.

Recent onderzoek

Een recent onderzoek van de Tehran University in Iran bevestigt deze link tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus. De wetenschappers concluderen dat mensen die besmet zijn met COVID-19 twee keer zoveel kans lopen om te overlijden aan het virus als ze ook een vitamine D-tekort hebben. Toch is dit geen onomstotelijk bewijs, omdat er mogelijk een derde factor in het spel is, zoals obesitas, die de oorzaak is van het vitamine D-tekort én de hogere vatbaarheid voor het coronavirus verklaart. Bovendien wijzen experts erop dat het aantal proefpersonen van het onderzoek erg laag was, en dat er daarom nog geen duidelijke conclusies uit kunnen worden getrokken.

Vitamine D

Het is niet de eerste keer dat vitamine D gelinkt wordt aan een virus of ziekte. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij luchtweginfecties en dat het de kans op astma, tuberculose en de griep verkleint; allemaal aandoeningen die net als dit virus invloed hebben op de luchtwegen en longen. Longarts Rob Janssen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen bevestigt dit, maar legt aan RTL Nieuws uit dat het mogelijk ook andersom werkt en dat de ziektes juist het vitamine D-tekort veroorzaken: “We weten dat luchtwegziekten een disregulatie van het vitamine D-gehalte kunnen veroorzaken. Een ontsteking kan leiden tot een tekort. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij astma of COPD.” Het is dus een mogelijkheid dat een besmetting met het coronavirus het vitamine D-tekort juist veroorzaakt, in plaats van andersom.

Allemaal vitamine D gaan slikken?

Volgens de arts kunnen we daarom nog niet met zekerheid stellen dat er een directe link is tussen een vitamine D-tekort en een hoger risico op overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Om die reden luidt er geen officieel advies om extra vitamine D te slikken als mogelijke bescherming tegen het virus. Volgens experts moet daarvoor nog meer onderzoek gedaan worden, ook omdat veel onderzoeksresultaten tegenstrijdig zijn. “Er zijn studies die laten zien dat mensen met een laag vitamine D-gehalte meer kans hebben op het krijgen van het coronavirus, maar er zijn ook studies die juist het tegenovergestelde beweren”, vertelt Janssen aan RTL Nieuws.

Kan geen kwaad

Maar kwaad kan een beetje extra vitamine D in de winter natuurlijk nooit in een land als Nederland. Het Voedingscentrum raadt kinderen tot vier jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid aan (omdat die minder vitamine D aanmaken in de zon) om in ieder geval altijd extra vitamine D te slikken.

Bron | Science Daily, Voedingscentrum, RTL Nieuws, Newscientist.nl
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant