Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Limburgs ziekenhuis biedt een ruggenprik ‘light’ aan bij bevallingen

ruggenprik-bevalling.jpg

Het Sint Jans Gasthuis in Weert in Limburg biedt sinds dit jaar als eerste ziekenhuis in Nederland een lichte versie van de ruggenprik aan bij vrouwen die moeten bevallen. Deze manier van pijnstilling staat ook wel bekend als de ‘walking epidural’.

Bij een normale ruggenprik dient de anesthesist via een katheter een verdovend middel toe om de pijn van de aanstaande moeder te verlichten. Tot voor kort werden die medicijnen altijd in dezelfde samenstelling toegediend. Daarmee werd de pijn weliswaar effectief bestreden, maar waren de been- en bekkenspieren te zeer verdoofd om nog zelfstandig uit bed te kunnen. Met de nieuwe methode wordt de stof in mindere mate toegediend.

Zelfstandig naar het toilet

Vrouwen houden daardoor ondanks de ruggenprik controle over hun lichaam en kunnen zelfs nog zelfstandig naar het toilet. Door slechts een kleine hoeveelheid van de traditionele stof te gebruiken, voelen de vrouwen wel persweeën, maar zijn de scherpe randjes ervan af, waardoor de bevalling minder pijnlijk is. Mocht de vrouw toch teveel pijn hebben, dan kan eenvoudig worden overgestapt op de reguliere ruggenprik. Daartoe wordt simpelweg meer medicatie in het lichaam ingebracht.

Soepele bevalling

Hoewel deze vorm van pijnbestrijding nog maar net is geïntroduceerd, is het volgens het Limburgse ziekenhuis nu al een groot succes. “We zijn de enigen in Nederland die dit doen en het is nu al de populairste vorm van pijnbestrijding tijdens een bevalling”, vertelt gynaecoloog Ivo van Dooren. “Deze methode zorgt er namelijk ook voor dat de bevalling soepeler verloopt.” De vrouw kan blijven lopen en bewegen, waardoor de ontsluiting soepeler gaat. Ook voelt zij de persweeën door de verdoving heen, dus ze weet wel nog precies wanneer ze moet persen.

Niet voor iedereen geschikt

Volgens het ziekenhuis komt niet iedere vrouw die op het punt staat te bevallen, voor deze ruggenprik in aanmerking. “De bevalling mag nog niet in een vergevorderd stadium zijn en ook de weeën mogen niet te hevig zijn”, verklaart anesthesist Johannes Swalve. “Het is dus ook geen standaardprocedure. Vrouwen moeten natuurlijk zelf aangeven dat ze het prettig vinden om tijdens de bevalling op de been te blijven.”

Lees ook
Zwanger? Dit voorspelt mogelijk het geslacht van je baby

 

Bron| RTL Nieuws, St. Jans Gasthuis
Beeld| iStock

Ook interessant