Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Lilianne Ploumen: ‘Ik heb van jongs af aan mijn mond open gedaan’

lilianne-ploumen.jpg

Eerder was ze al minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Kamerlid voor de PvdA, maar vandaag is Lilianne Ploumen (58) ook officieel voorgedragen als lijsttrekker voor de PvdA. Maar wie is Lilianne Ploumen eigenlijk?

Een politicus, maar ook een uitgesproken feminist en moeder van twee volwassen kinderen. Margriet sprak haar een paar weken geleden over onder andere die drie onderwerpen.

Van jongs af aan

Ze is de dochter van een melkboer, maar werd tóch minister en is inmiddels dus voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA. Zat het er al vroeg in, dat leiderschap? Lilianne Ploumen denkt van wel. Tijdens het schrijven van haar boek De deur naar de macht ontdekte ze dat dat een soort rode draad in haar leven was. “Ik realiseerde me dat ik van jongs af aan mijn mond open heb gedaan. Op mijn twaalfde ging ik al in de leerlingenraad om me te kunnen bemoeien met de lesroosters en openingsuren van de kantine. Dat is later mijn manier geworden om iets aan onrecht te doen: niet wanhopen, maar me laten horen en bedenken wat ik er samen met anderen aan kan doen.”

Dat dat zo in haar zit, heeft ze onder andere te danken aan haar ouders. Die gaven haar al van jongs af aan mee dat ieder mens ertoe doet, en je van je kunt laten horen. “Ze zeiden ook altijd: ‘Je bent niet méér, maar ook niet mínder dan een ander.’ Dat ik vatbaar was voor deze aanmoediging om mijn stem te gebruiken, ligt aan mijn karakter. En de tijd kwam ook naar mij toe, om het zo te zeggen. Terwijl ik opgroeide, werden voor heel veel mensen mogelijkheden geopend, die er eerst niet waren of die je zwaar moest bevechten.”

Feminisme

“De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen was bij ons thuis niet aan de orde – mijn broer, zus en ik moesten hetzelfde werk doen – maar om me heen zag ik dat het voor vrouwen niet vanzelfsprekend was om te doen wat ze wilden”, vertelt Lilianne Ploumen. Dat ze later een uitgesproken feminist werd, kwam dan ook niet uit het niets. Al op de lagere school was ze daarmee bezig. “Later, op de middelbare school, maakten de Dolle Mina’s indruk, met hun strijdkreet ‘baas in eigen buik’. Op mijn leeslijst voor mijn eindexamen Nederlands had ik alleen maar vrouwelijke auteurs staan, dus ik was er al jong mee bezig.”

Dat feminisme nu weer een hot topic is, vindt ze dan ook positief. “Er zijn veel jonge vrouwen die zich opnieuw storten op taaie kwesties die we dertig jaar geleden al hadden moeten oplossen, zoals de pil en anticonceptie in het basispakket. Er zijn groepen die zich inzetten voor meer vrouwen in de politiek, bewegingen rond body positivity en vrouwen die – echt van deze tijd – opstaan tegen agressie en seksisme op social media.”

Kinderen

Ploumen heeft een dochter van 27 en een zoon van 25. Hebben zij die strijd voor gelijkheid ook meegekregen? Duidelijk wel, blijkt uit de reacties die ze van hen kreeg op deze vraag: “‘Dat het belangrijk is om je best te doen voor de dingen waarin je gelooft’ en ‘dat iedereen gelijk is, ook mannen en vrouwen.’ There you go, het staat er gewoon. Toen ik in 2012 vertelde dat ik minister zou worden, vonden mijn kinderen dat heel normaal. Geweldig vond ik dat. Het betekende dat het in hun belevingswereld een logische optie is dat een vrouw, je eigen moeder, minister kan worden.”

Beide kinderen wonen niet meer thuis, maar ze hebben heel geregeld contact met hun moeder. Al vindt ze het stiekem ook wel lekker dat ze nu volwassen zijn. “Ik bemoei me veel minder met de dagelijkse dingen, ik hoef niet meer op te letten of ze hun schoenen wel hebben gepoetst of naar de kapper moeten. Dat is wel fijn, hoor. De kleine ergernissen die je hebt als je kinderen in de puberteit zitten, heb ik achter me gelaten. Maar ik ben wel blijven moederen in de zin dat ik heel betrokken ben bij wat ze vinden en ondernemen.”

Ontspannen in de tuin

Ontspannen doet Lilianne Ploumen het liefst in de tuin, vertelde ze Margriet. “Van tuinieren heb ik geen verstand, maar ik vind het heerlijk om daarin te rommelen. Ik probeer er elke week even heen te gaan. Het is een geweldige tuin, met appel-, peren- en vijgenbomen, en ik kan er ’s zomers lekker zitten en barbecueën.” Het is de enige plek waar ze écht goed kan ontspannen. “Ik zal eerlijk bekennen: de tuin is de enige plek waar ik mijn telefoon weleens een uur vergeet, en dat is heel gezond. Ik ben een beetje een workaholic. Ik werk heel graag, dus het is geen enkel offer, maar het is goed om af en toe iets anders te doen.”

Meer lezen?

Wil je het hele interview met Lilianne Ploumen lezen? Dat kan in Margriet 2021-08, die vanaf 11 februari in de winkel ligt. Daarin vertelt ze onder andere ook nog over haar boek De deur naar de macht en haar kinderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Tekst | Bas Maliepaard
Beeld | Marloes Bosch

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant