Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Light frisdrank is volgens dit onderzoek even schadelijk als variant met suiker

light-frisdrank-volgens-dit-onderzoek-even-schadelijk-als-variant-met-suiker.jpg

Het is bekend dat het veelvuldig drinken van frisdrank bijdraagt aan een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, omdat de vele suikers een negatieve impact hebben op de gezondheid.

Uit recent onderzoek blijkt nu dat ook frisdranken met kunstmatige zoetstoffen dit risico met zich meebrengen.

Gezondere dranken

“Het onderzoek biedt meer bewijs voor de noodzaak om de consumptie van frisdranken te beperken en te vervangen door andere gezondere dranken, bij voorkeur water”, zegt hoofdonderzoeker dr. Neil Murphy van het International Agency for Research on Cancer. “Dit is al het derde onderzoek dit jaar dat aantoont dat kunstmatig gezoete frisdranken worden geassocieerd met vroegtijdige sterfte.”

Onderzoek

Murphy en zijn collega’s onderzochten de gegevens van meer dan 450.000 mensen uit tien Europese landen. De gemiddelde leeftijd was vijftig jaar en 70 procent van de mensen was vrouw. Alle personen zijn gedurende zestien jaar van hun leven gevolgd. Ze moesten jaarlijks enquêtes invullen over de aspecten van hun levensstijl, zoals lichaamsbeweging, roken, gewicht, dranken en voeding. Gedurende de zestien jaar dat de deelnemers meededen aan het onderzoek, overleden er 41.600.

Geen verschil ‘gewone’ of light frisdrank

Toen de wetenschappers de gegevens van deze mensen bekeken, kwamen ze tot de conclusie dat van de groep deelnemers die één keer per week frisdrank dronk, 9,3 procent was overleden. Bij de groep die twee keer per week frisdrank dronk, was 11,5 procent van de deelnemers overleden. Wanneer ook rekening werd gehouden met andere factoren zoals de Body Mass Index (BMI), dieet, lichamelijke activiteit en roken, liep het aantal zelfs op tot 17 procent bij twee glazen per week. Of de frisdranken gezoet waren met suiker of kunstmatige stoffen, maakte daarbij geen verschil.

Verschillende doodsoorzaken

Wanneer vervolgens werd gekeken naar de doodsoorzaak van de patiënten, was er wel een verschil. De proefpersonen die overwegend suikerrijke frisdranken hadden gedronken, stierven veelal aan spijsverteringsziekten. Suikervrije frisdranken werden vaker geassocieerd met bloedomloopziekten. Bovendien zouden alle frisdrankgebruikers een hoger risico hebben om te overlijden als gevolg van de ziekte van Parkinson.

Lees ook
Deze ‘gezonde’ drankensoort is net zo slecht voor je als frisdrank

Gezonde keuze

Hoewel de resultaten aansluiten op eerdere onderzoeken over het negatieve effect van frisdrank, kent deze studie wel een aantal beperkingen. Zo waren de resultaten onder andere gebaseerd op zelfrapportage van de proefpersonen, wat het onderzoek minder betrouwbaar maakt. Toch stelt de Britse professor Amerlia Lake van de Universiteit van Teesside dat de studie op zijn minst interessant is. “Het is absoluut een gebied waarover we meer bewijsmateriaal en een duidelijke boodschap moeten hebben”, zegt ze tegen The Guardian. “Vooral omdat suikervrije frisdranken nu vaak als gezond worden aangeprezen. We moeten het mensen gemakkelijk maken om de gezondere optie te kiezen”, zei Lake. “En dat is bij voorkeur water.”

Bron | JAMA Network, The Guardian,
Beeld | iStock

Ook interessant