Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Lig je in scheiding? Tips voor je kinderen

scheiding.jpg

Eén op de drie huwelijken strandt. Dit heeft niet alleen een enorme impact op de partners, maar zeker ook op de betrokken kinderen. Lees onze tips.  

Gerda de Boer is werkzaam als orthopedagoog en familiemediator. Zij vertelt over de impact van een scheiding op kinderen.

Waarom herhalen kinderen van gescheiden ouders dit patroon zo vaak?
“Partnerrelaties worden getekend door ervaringen die mensen hebben in hun jeugd. Als ouders elkaar langdurig negeren, bekritiseren en diskwalificeren – wat geregeld al ver vóór de scheiding gebeurt – laat dat zijn sporen na. Kinderen uit gebroken gezinnen hebben vaak onvoldoende vaardigheden kunnen ontwikkelen om zich in intieme afhankelijkheidsrelaties veilig, geliefd en sterk te voelen.”

Houden kinderen hun hele leven last van de scheiding van hun ouders?
“Er is steeds meer kennis beschikbaar waaruit blijkt dat een scheiding kinderen voor het leven tekent. Bedenk dat de scheiding zelf geen losstaande gebeurtenis is, maar onderdeel van een langdurig proces. Een kind ontwikkelt zich goed als zijn vader of moeder zijn behoeftes herkent en daar rustig, zorgzaam en liefdevol op reageert. Maar spanningen tussen ouders roepen gevoelens op van onzekerheid, angst, eenzaamheid, verwarring, onmacht, verdriet, boosheid, schaamte en schuld. Steeds moet een kind manieren vinden om die spanning te minimaliseren. Die reacties zijn primair: vechten, vluchten of bevriezen.”

Hoe uit zich dat concreet?
“Een kind dat vecht, gedraagt zich agressief: schelden, schreeuwen, slaan. Een kind dat vlucht, is teruggetrokken of zoekt afleiding door te praten en te gamen. Een kind dat bevriest, is teruggetrokken, maar kan zich ook voorbeeldig gehoorzaam of overdreven zorgzaam en sociaal gedragen, op een volwassen,onnatuurlijk beleefde manier.”

Raakt een kind de nare herinneringen aan de scheiding ooit kwijt?
“In elke nieuwe levensfase of bij familiegebeurtenissen kunnen pijnlijke gevoelens en nare herinneringen worden geactiveerd. Zelfs als een kind te jong was om zich te herinneren dat zijn ouders bij elkaar waren, zal hij zich later afvragen waarom ze zijn gescheiden. En hij zal dromen over hoe mooi het had kunnen zijn als ze samen waren gebleven. Terwijl volwassenen na verloop van tijd een nieuw toekomstperspectief krijgen, worden kinderen steeds geconfronteerd met een gemis. Maar als gescheiden ouders ontspannen met elkaar omgaan, kan dit gemis beperkt blijven.”

Nederland telt naar schatting ruim twee miljoen volwassen kinderen van wie de ouders zijn gescheiden. Hebben zij allemaal relatieproblemen?
“Je moet uitkijken met generaliseren. Maar kinderen van gescheiden ouders hebben over het algemeen moeite om een evenwicht te vinden tussen zelfstandigheid en verbondenheid. Veel mensen kampen als gevolg van de scheiding van hun ouders met angst, depressie en agressie en hebben moeite met samenwerken, samenleven en het omgaan met gezag.”

Tips voor ouders van 
minderjarige kinderen

  • Benadruk dat de scheiding hun schuld niet is.
  • Vertel ze dat ouders nóóit van hun 
kinderen kunnen scheiden. En dat ze dat ook nooit zouden willen, omdat ze meer van hen houden dan van wie of wat ook ter wereld. Ouders en kinderen horen echt voor altijd bij elkaar.
  • Zeg duidelijk dat ze nooit hoeven te 
kiezen wie ze het liefst vinden.
  • Leg uit dat kinderen zich heel boos en verdrietig kunnen voelen door de 
scheiding. Boos op hun vader, op hun moeder of op de hele wereld. Dat hoort er gewoon een tijdje bij.
  • Vertel ze dat kinderen van gescheiden ouders later ook gewoon politieagent, juf, voetballer of moeder worden. 
En dat ze dus gewoon kunnen blijven dromen over later.

Tips voor ouders van 
volwassen kinderen

  • Vertel de kinderen samen over jullie 
besluit.
  • Accepteer dat ze verdrietig of boos 
zijn, zich schuldig voelen of juist vol 
verwijten zitten.
  • Benadruk dat jullie huwelijk ook goede kanten heeft gehad.

Dit is overgenomen uit het dossier Gelukkig gescheiden? uit Margriet 37-2016. Je kunt editie 37-2016 bestellen via Tijdschrift365.nl of koop het hele artikel op Blendle.

Dit vind je misschien ook interessant:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant